ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ecevit’in konuşmaları, olaylara hakim olmadığını gösteriyor

Ecevit’in konuşmaları, olaylara hakim olmadığını gösteriyor
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 13.33
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 13.33

Başbakan Ecevit’in TÜSİAD’ın açıklamalarına yanıtı, sanayiciyi öfkelendirdi

Anayasa’da yapılan değişiklikler olumlu değerlendirilirken, ülkenin içinde bulunduğu huzursuz ve güvensiz ortamdan ancak mevcut hükümetin gitmesiyle kurtulabileceği ifade edildi. Başbakan Bülent Ecevit’in geniş halk yığınlarının bir sorunu olmadığı ve sabrettiği, mevcut ortamdan bir kaç büyük sanayicinin rahatsızlık duyduğu yolundaki açıklamaları tepkiyle karşılandı. OSB Başkanı Ekici, “Başbakan’ın açıklamaları, olaylara hakim olmadığının bir göstergesi” diye konuştu.

Turizm eski Bakanı Abdülkadir Ateş, mevcut krizden en fazla çalışan halk kesiminin rahatsız olduğunu ve etkilendiğini belirterek, “Elbette sanayicilerin de şikayeti var. Düzelme yolu hep birlikte çok kısa süre içerisinde Türkiye’yi tutarsızlığa sürükleyen bu hükümetin değişmesidir” dedi.

TÜSİAD’ın işadamı ve sanayicileri aktif politikaya davet etmesinin iyi bir gelişme olduğunu ifade eden Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: “İşadamlarının bir bölümü zaten politika içerisinde. Kendileri aktif olarak girmeseler bile özellikle sağ partilerde önemli sayıda işlerini çeviren milletvekili mevcut. Mecliste öncelikle çoğunluğun, yani emeğinin daha ağırlıklı temsil edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Anayasa değişikliklerini olumlu bulduğunu söyleyen Ateş, “Bunların dışında değişmesi gereken maddeler de var. Ayrıca bunlar yapılırken, değişen bu yasaların uygulamaya konulabilmesi içinde yasal düzenlemeler yapılmalı. Aksi halde değişiklikler askıda kalır. Örneğin 1995 yılı Haziran ayında bir anayasa paketi değişikliği oldu. O zaman yapılan değişikliklerin ön gördüğü bir takım yasal düzenlemeler halen yapılamadı” dedi.

Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şubesi Başkanı Ali Güdücü ise, 37 maddelik anayasa değişikliğinin olumlu bir çalışma olduğunu belirterek, “Bunlar içerisinde sendikaları birinci derecede ilgilendiren konu, daha önce bir basın açıklaması veya bir eylem için polisten 24 saat önce izin alınması gerekiyordu. Şimdi yasa değişikliği ile bu kalkıyor. Çok güzel oldu. Aslında yasalarda demokratikleşme sağlanmalı ve yasalarımız AB normlarına uygun olmalı” dedi.

Hükümetin işlevini tamamen kaybettiğini, halk nazarında güven yitirdiğini, varlığı ile yokluğunun belirsiz olduğunu söyleyen Güdücü, “Kamuoyu araştırmaları da gösteriyor ki mevcut hükümet ortakları olası bir seçimde barajın altında kalıyor. Bu hükümet ülkeyi sermayeye, IMF’ye, Dünya Bankası’na teslim etmenin hesapları içerisinde. Zaten bu gidişle çok geçmeden belki de ilkbaharda bir erken seçim gündeme gelebilir. Çünkü bu hükümetle olmuyor. Ülke uçurumun eşiğinde” şeklinde konuştu.

OSB Başkanı Akif Ekici ise, ülkede her alanda sıkıntının had safhaya ulaşmasına rağmen, hükümet çevresinde olumlu bir çaba ve gayret göremediklerini söyledi. Ekici, Başbakan Bülent Ecevit’in açıklamalarını olaylara hakim olmadığının bir göstergesi olarak değerlendirerek, “Bugün ülkenin bel kemiği olan reel sektör kan kaybediyor. Üretim ve istihdam durmuş vaziyette, ama bu çarkı çevirecek çaba yok. Hükümet, .tutturmuş uyumluyuz diye.. Siz kendi içinizde uyumlu olabilirsiniz, önemli olan geniş halk kesimi ile uyumlu olabilmeniz. Bu olmayınca kendi içlerinde istedikleri kadar uyumluyuz desinler” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *