ANASAYFA arrow right Ekonomi

E-ticaret sektörü yılın ilk yarısında yüzde 88 büyüdü

E-ticaret sektörü yılın ilk yarısında yüzde 88 büyüdü
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2020 / 18.16
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2020 / 20.18
Yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle 2020 yılının ilk yarısında e-ticarete yönelim artarken siparişlerde rekor artış gözlendi. IdeaSoft’un açıkladığı verilere göre, temassız alışveriş için ilk kez dijital kanallarla tanışan vatandaşların etkisiyle e-ticaret sektörü ilk altı ayda sipariş adedinde %77, satış hacminde ise %88 büyüdü.

Yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte dünya genelinde tüketici davranışları hızla dijitalleşirken bu süreçte e-ticaret sektörü ciddi bir ivmelenme yaşadı. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret altyapı sağlayıcılarından IdeaSoft, e-ticaret sektörünün ilk altı aylık karnesini çıkardı. Çalışma kapsamında salgının da etkisiyle e-ticaretteki sipariş ve hacim artışlarını ortaya koymak adına 9 binden fazla e-ticaret sitesinin 2020 Ocak-Haziran verileri incelendi. Buna göre; yılın ilk altı ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre ilk kez online alışverişe yönelen tüketicilerin etkisiyle e-ticaret sektörünün satış hacmi %88, sipariş sayısı ise %77 büyüme gösterdi.

“E-ticaret artık bir seçenek değil, zorunluluk”

Açıkladıkları veriler kapsamında e-ticaretin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “Kovid-19 sürecinde tüketiciler tercihlerini online alışverişten yana kullandı. İnsanların evde kalması alışveriş yapmalarını engellemedi; sadece şeklini değiştirdi ve dijitale taşıdı. Haliyle yalnızca fiziki mağazası olan birçok işletme kepenk kapatma noktasına geldi. E-ticaret ile dijitalleşen ve bu sürece hızlıca adapte olan firmalar ise ayakta kalmayı başardı. Pandemi, işletmelere sektörü ne olursa olsun e-ticaret yapmanın ve online bir mağazaya sahip olmanın bir zorunluluk haline geldiğini kanıtladı. IdeaSoft olarak hem tüketici davranışlarındaki hem de işletmelerdeki bu değişimin yalnızca pandemiden kaynaklandığını düşünmüyoruz fakat dijitalleşme sürecine ciddi bir ivme kazandırdığı bir gerçek. Mart ayından bu yana ilk defa online alışverişi deneyimleyen binlerce tüketici ve günler içinde e-ticarete başlayan yüzlerce KOBİ e-ticaret ekosisteminin bir parçası haline geldi. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek anlık satış verilerini paylaştığımız canli.ideasoft.com’dan da takip edilebileceği üzere bu yıl 17 milyondan fazla ürün satıldı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *