ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Düzeltin şu yasayı”

“Düzeltin şu yasayı”
YAYINLAMA: 24 Aralık 2020 / 13.42
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2020 / 13.42
Halı sektöründe ihracata yönelik üretim artarken, sanayicinin yaptığı ihracatın parasını ülkeye getirirken yasal olarak büyük sıkıntılarla karşılaştığı ifade edildi.

Son kanunla yapılan ‘ihracatın parasının banka kanalıyla getirilmesi zorunluluğunun ihracatı yüzde 50 oranda azalttığı ifade edildi. İhracatçı firmalar yasanın mutlaka değişmesi gerektiğini, aksi halde ekonominin büyük kayba uğrayacağını ifade ediyor.

Aynı zamanda halı ihracatı yapan Halıcılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Demircioğlu, ihracat yapılan ülkelerde banka olmadığı için parayı elde getirirken, gümrük kapılarında bu paraları deklare etmek zorunda kaldıklarını, bunun da kendileri için risk taşıdığını ifade etti.

Halı sektöründe iç piyasaya mal satamadıklarını, kriz nedeniyle halkın alım gücünün kalmadığını, bu nedenle ancak ihracata yönelik çalışan firmaların yaşanan krizde ayakta durabildiğini açıklayan Demircioğlu, “Krize rağmen sanayici ülkeye döviz kazandırmak istiyor. Ama mevcut yasal prosedürlerdeki katı tutum, işlem fazlalığı ve yetmiyormuş gibi bir de kanunla ihracat bir kez daha baltalandı. İhracatçıya, sanayiciye danışılmadan, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmadan çıkarılan son yasa ile ihracat yapan firmaların yapılan ihracatın parasının banka kanalıyla Türkiye’ye getirme zorunluluğu, ihracatı yüzde 50 oranında düşürdü. Çünkü halı ihracatı yapılan Özbekistan, Romanya, Irak gibi ülkelerde banka yok.

Bizim en fazla ihracat yaptığımız ülkeler buralar. Biz buralara yaptığımız ihracatın parasını daha önce şoförler kanalı ile getiriyorduk. Gümrüklerde bunun hesabı sorulmuyordu. Ama şimdi banka olmadığı için gümrük girişinde şoför yanında taşıdığı milyarlarca lirayı oradaki memura gösterip kayıtlara geçiriyor. Hiçbir can güvenliği olmayan bir şoför yola çıktığında birkaç yüz metre ileride önü kesilip elindeki paralar alınıyor. Nitekim bu olaylar artmaya başladı. Karşı koyan şoförler öldürülüyor. Son çıkan kanun uygulamaya konulduğundan bu yana ihracat yapan firma sayısı azaldı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *