ANASAYFA arrow right Yaşam

Duyarsızlık ve doğa tahripleri sürerse kaybedilen geleceğimizi geri getiremeyiz

Duyarsızlık ve doğa tahripleri sürerse kaybedilen geleceğimizi geri getiremeyiz
YAYINLAMA: 04 Haziran 2021 / 20.55
GÜNCELLEME: 04 Haziran 2021 / 20.55
TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu, 5 Haziran Dünya Çevre günü açıklamasında, “Doğayı ve çevreyi biz çocuklarımızdan ödünç aldık anlayışı ile geleceğimize ve çocuklarımıza yaşanılabilir bir doğa ve çevre bırakmak zorunda olduğumuzu herkesin bilmesi gerekiyor” denildi

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Kocalar, “Gelecek nesillere iyi bir çevre ve doğa bırakmak için, yeşil alanları, çevreyi ve doğayı koruyup çoğaltmak ve kirlenmeleri önlemek gerekli olduğunu, daha iyi yarınlar için doğamıza sahip çıkılması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Bu duyarsızlık ve doğa tahripleri devam ederse, kuşkusuz kaybedilen geleceğimizi geri getirmemiz mümkün olmayacak” dedi. 

Çevre, doğa tahribatı ve iklim değişikliği en önemli sorunlar arasında yer alıyor

Kocalar, “Doğamız ve çevremiz yok olmadan artık, çevre ve doğa tahribatının, iklim değişikliği ile birleşerek günümüzün en önemli sorunları arasında yer aldığının görülmesi gerekmektedir. Bu duruma kapitalizmin sömürü ve azami kâr güdüsü ile yürütülen doğa ve kentsel-kırsal alanlar üzerindeki rant talanının yol açtığının, sanayi, tarım, ulaşım, enerji, maden, orman, mera ve çayırlar, kıyılar, doğal kaynaklar, yeraltı-yerüstü su kaynakları gibi birçok alanda izlenen yanlış politikalar olduğunun görülmesi gerekmektedir. Doğayı ve çevreyi biz çocuklarımızdan ödünç aldık anlayışı ile geleceğimize ve çocuklarımıza yaşanılabilir bir doğa ve çevre bırakmak zorunda olduğumuzu herkesin bilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Meslek odaları olarak kaygılı ve endişeliyiz

5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bulunduğu arazide yapılan imar değişikliğine meslek odaları olarak kaygılı ve endişeli olduklarını ifade eden Kocalar, “Birçok meslek odası, STK, sendika ve şahıslar tarafından söz konusu imar değişikliğine yapılan itirazlar Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından ret edilmiştir. İtirazda talep edilen bu arazinin yapılaşmaya açılmamasının ve Dülükbaba Ormanı ile birleştirilip kent ormanı yapılmasının Gaziantep’e ne zararı olabilir? Yeşil fakiri bu kentin, gelecekte çocuklarımızın, torunlarımızın, ormana ihtiyacı yok mudur? Söz konusu arazi kentimizin az sayıdaki yeşil alanlarından biri olan Dülükbaba Ormanının hemen yanı başındadır. Medeniyetler Şehri Projesi olarak isimlendirilen proje çerçevesinde bölge yapılaşmaya açılınca sonucun ne olacağını şimdiden kestirmek zor olmasa gerek” uyarısını yaptı.

Kocalar, “İlk etapta kısıtlı bir yapılaşma ön görülse de ülkenin değişik yerlerindeki askeri kışlaların şehir dışına taşınma örneklerinde gördüklerimiz, projenin nasıl devam edeceği konusunda bir fikir vermekte ve bizleri endişelendirmektedir. Şehir merkezine yakınlığı, yeşil alana-ormana, komşu olması nedeniyle oldukça kıymetli olan bu geniş arazinin hızla betonlaşmasının önü maalesef alınamayacaktır. Alınan bu karar ile imara açılan bu arazinin hemen yanı başındaki Dülükbaba Ormanının geleceği de tehlikeye girebilecektir. Dülükbaba Ormanı tamamı insan eliyle dikilmiş ağaçlardan oluşan, bin bir emek ve zahmet ile bu günlere gelen şehrin en önemli ve sembol doğal değerlerinden biridir. Ormanın hemen yanı başındaki arazinin imara açılarak betonlaşmasının yerine Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek kent halkının doğa ile kucaklaşabileceği, nefes alabileceği bir Kent Ormanına dönüştürülmesi kentimizin geleceği için çok önemlidir. Kent halkının az da olsa doğa ile kucaklaşma fırsatı bulduğu Dülükbaba Ormanının korunarak yaşatılması ve genişletilmesi başta idareciler olmak üzere tüm kent halkı olarak hepimiz için bir görevdir. Bu alanın imara açılması kentin geleceğine yapılan en büyük ihanettir. Sonuç olarak, alınan bu kararın tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz” çağrısı yaptı.

Fevzi Çakmak Bulvarı üzerindeki Karayolları arazisine yapılması planlanan yeni Valilik Binası’da değinen Kocalar, yer seçiminin yanlış olduğuna dikkat çekerken, “Proje alanında çoğu yetişkin olmak üzere 630 adet ağaç bulunmaktadır. Hali hazırda spor sahaları, çocuk oyun alanı da mevcuttur. Bu alan, bölge halkının nefes almasına, çocuklarıyla vakit geçirmesine imkân sağlayacak büyük bir kent parkı olma niteliğindedir. Bu bölgede böylesine kapsamlı ve nitelikli bir park mevcut değildir. Bu kararın da tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *