ANASAYFA arrow right Ekonomi

Durgunlukla beraber araç fiyatları da düştü

Durgunlukla beraber araç fiyatları da düştü
YAYINLAMA: 29 Ocak 2021 / 21.00
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2021 / 22.02
İkinci el piyasasında araç alım satımları durdu. Sektörde 40 günden beri durgunluk yaşandığı vurgulanırken, pandemi ile birlikte yükselen araç fiyatlarında ise düşüş yaşandığının altı çizildi 

İkinci el araç fiyatlarında yüzde 15 düşüş yaşandığı tespitini yapan Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Ömer Kara, sektörün durma noktasına geldiğini, işlerin ciddi anlamda gerilediğinin altını çizdi. “Aşırı bir yükselmenin ve hareketliliğin bir durgunluğu olacaktı. Bu durgunlukla beraber fiyatlar ister istemez yüzde 15 aşağıya düştü” ifadelerini kullandı.

 Araç fiyatlarında yüzde 10-15 gerileme söz konusu

2020 yılının inişli-çıkışlı bir yıl olduğunu söyleyen Kara, “Pandemiyle beraber hem satışlar durdu hem de araç fiyatları acayip derecede yükseldi. Devalüasyon yaşadık, paramızın değeri düştü. Örneğin; 500 bin liralık bir araç 1 milyon lira, 1 milyonluk araç 2 milyona çıktı. Yani araç fiyatları normal fiyatlarının 2-3 katı yükseldi. Tabi yaşanan fiyat şişkinliğinin bir de düşüşü olacaktı. Dolayısıyla araç fiyatlarında yüzde 10-15 gerileme söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.

Yasaklar bitmediği müddetçe hiçbir sektör rahatlamayacak

Pandemi sürdüğü sürece tüm sektörlerin olumsuz etkilenmeye devam edeceğini kaydeden Başkan Kara, “Yasaklar bitmediği müddetçe hiçbir sektör rahatlamayacak. Ayrıca hafta sonu sokağa yasağından etkilendik. Çünkü tüm kamu çalışanları Cumartesi günü gelip, bakıp, arabasını alıyordu, ancak şimdi sokağa çıkma yasağı olduğundan hiç kimse gelmiyor. Cumartesi iş yapamamamız yüzde 15 işlerin azalmasına neden oldu” açıklamasını yaptı.

Yetki belgesi ile satışlar başladı

Mesleki Yeterlilik Belgesi konusuna değinen Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Ömer Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulanıyor. Yetki belgesi ile satışlar başladı. Fakat bu belgeyi alamayan ve eksiği olan esnaflarımıza Temmuz ayına kadar ek süre verildi. Bu belge denetleme mekanizmasıdır. Yapılacak denetleme ile gayri resmi satışların önüne geçmek istiyoruz.”

Araç faiz oranlarının bir an önce düşmesi gerekiyor

Başkan Kara, araç kredilerinin de yüksek olduğunu hatırlatırken, “Satışların durmasındaki ana etkenlerden biri de araç kredi oranlarının yükselmesidir. Kredi yüzde 0.89’dan yüzde 1.5’ye yükseldi ve bu oran yüzde 1.7’ye kadar çıkıyor. Dolayısıyla insanlar bu faiz oranları ile araç almaktan kaçınıyor. O nedenle sektörümüzün hareketlenmesi faiz oranlarının bir an önce düşmesi gerekiyor” diye açıklama yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *