ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dünyanın en zengin ülkesiyiz ama…

Dünyanın en zengin ülkesiyiz ama…
YAYINLAMA: 04 Şubat 2021 / 13.28
GÜNCELLEME: 04 Şubat 2021 / 13.28

Türkiye’nin tarihi, kültürel mirası ve çevre değerleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okuducu, bu mirasın korunmasının ulusal ve evrensel görevler arasında yer alması gerektiğini açıkladı.

Okuducu, 5 Haziran’ın 1972’de Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaya başladığından bu yana 30 yıl geçtiğini vurgularken, “Gelişen teknolojiye rağmen bu süre içerisinde sorumsuz ve bilinçsiz anlayışın önüne geçilememiştir. Gelişen sanayileşme sonucunda oluşan atıklar, doğal kaynakların akıllı kullanılmayışı, siyasi ve ekonomik rant kaygılan ve plansız yerleşmeler hızla doğa kirliliğini ve ekolojik dengeyi tahrip etmeye devam etmektedir” dedi.

Okuducu “Ülke olarak çevre değerleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biriyiz. Buna karşın, aynı zenginliğin korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması yönünde, kullanılabilecek kaynaklar son gerece kıt olduğu gibi, kaynakları kullanabilecek otoriteler arasında da dağınıklık ve eşgüdüm eksikliği yaşanmaktadır” dedi.

Okuducu, bu eksikliklerin bir an evvel giderilmesi, kıt olan kaynakların öncelik sırasına göre verimli şekilde kullanılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ifade etti. Okuducu, “Zamanın da tedbir almadığımız için sınırlarımız içerisinde bulunan Zeugma maalesef sular altında kalmıştır. Ormanlarımız bilinçsizce yok edilmekte, yerine köylümüz tarafından tarım alanları, yatırımcılar tarafından tesisler oluşturulmaktadır. Çocuklardan emanet aldığımız doğal ve kültürel çevreyi korumak için, kamu yönetimi, yerel idareler, özel sektör ve sivil toplum örgütleri bir arada ve hiçbir rant kaygısı taşımadan ihtiyaç duyulan çalışmaları biran önce yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *