ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısıyız

Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısıyız
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 17.17
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 17.17

Türkiye’deki pamuk, tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunları Gaziantep’te düzenlenen ve kurulma aşamasında olan Pamuk Konseyi’nde tartışıldı. GSO Meclis Başkanı ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, bugünlere kolay gelinmediğini belirterek, Türkiye’nin artık Avrupa’nın tekstil yolu olduğunu ifade etti. Konukoğlu, yılda 850 bin ton olan pamuk rekoltesinin, bu yıl 950 bin ton olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Konukoğlu, “Bu konseyin amacı, pamuk üretimi, ticareti ve pamuğa dayalı sanayinin sürekliliği, yurt içinde ve dışında rekabeti sağlamak üzere pamuk üretim, ticaret, tüketim, kalite ve standardizasyonun getirilmesine yönelik ulusal pamuk politikalarının belirlenmesiyle ilgili tüm kesimlerin uzlaşmasını sağlamaktır. Konsey bu amacı sağlamak üzere ilgili tüm kesimleri (çiftçi, tüccar ve sanayici), ülke genelindeki temsilcilerinin katılacağı kurulu oluşturacaktır. Böylece konseyin ve kararlarının herhangi bir kesim ya da bölgeye değil, tüm kesimlere ve ülke geneline ait olması sağlanacak” dedi.

Pamuk konseyi ile birlikte artık dengelerin yerine oturduğunu söyleyen Konukoğlu, eskiden fiyatların sürekli değiştiğini, kimsenin önünü göremediğini söylerken, Sanko olarak en az 3-4 ay ilerisinin fiyatını belirleyecek oranda mal satarak piyasada rahatlık sağladıklarını açıkladı.

Türkiye’de pamuk üretiminin arttığını, ancak kaliteli pamuk üretiminin şart olduğunu .söyleyen Konukoğlu, tohum ıslahına da önem verilmesini istedi. Konukoğlu, “Yıllarca sektörde jüt kullanarak Bangledeş’i zengin ettik, konfeksiyoncuyu vurduk. Oysa Türkiye’de olan pamuğu işleyip ihtiyacı bundan karşıladık. Bizim ülkede işler karınca duasıyla gidiyor” dedi.

Neden Ulusal Pamuk Konseyi? Şeklindeki soru üzerine Prof. Dr. Evcim, pamuğun çok yönlü bir endüstri bitkisi olması nedeniyle, çiftçi, sanayici ve tüccar kesiminde çok geniş bir kitleyi yakından ilgilendirdiğine ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Pamuğun yıllık bir milyar dolan aşan üretim değeriyle buğdaydan sonra ikinci büyük ciroya sahip tarım ürünü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Evcim sözlerine şöyle devam etti: “Pamuk, üretimde yoğun girdi kullanılması nedeniyle, tohum, gübre, makine sanayi ile işçi kesimi için de önemli bir ürün durumunda. “

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *