ANASAYFA arrow right Güncel

Dünyanın değişimiyle Türkiye’nin değişimi arasında gidiş gelişler var

YAYINLAMA: 03 Aralık 2022 / 17.51
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2022 / 17.51
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından hazırlanan konuşmacılığını Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman'ın yaptığı “Cumhuriyet'in Yüzüncü Yılında Nasıl Bir Dünya, Nasıl Bir Türkiye?” Konferansı GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

2023 Yılının Türkiye’de Cumhuriyet’in 100. Yılı olduğunu ve Türkiye’nin ikinci 100. Yılına gireceği bir yıl olduğu için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Fuat Keyman, Dünya açısından da çok önemli bir krizin ve değişimin yaşandığı bir yıl olduğunu vurguladı.  Prof. Dr. Keyman, “Savaş boyutunda aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve siyasi alanlarda yaşanan büyük krizler var. O yüzden dünyanın değişimiyle Türkiye’nin değişimi arasında gidiş gelişler var” diyerek, yaptıkları araştırmalar temelinde ne tür bir dünya, ne tür bir Türkiye ortaya çıkabilir? Bu tür senaryolar üzerinde yorumlarını öğrencilerle ve akademisyenlerle paylaştı.

Prof. Dr. Keyman, konuşmasının devamında şu ifadelerde bulundu: “Yönetimden gittiğiniz zaman güvenlik, enerji, güç bu tür vurguların daha fazla yapıldığını görüyorsunuz. Toplumdan gittiğinizde temel sorunlar olarak eşitsizlik, iklim krizi, küresel ısınma, kutuplaşma, geleceğe güvencesiz olarak bakma gibi sorunlar ortaya çıkıyor. O yüzden yeni nasıl bir dünya hayatı, Türkiye olduğu zaman eşitsizlik, küresel ısınma sorunlarını, toplumun kaygılarını, korkularını giderebilecek daha güvenli bir toplum mu yaratacağız? Yoksa güç, güvenlik temelinde mi gideceğiz? Bu hem Türkiye’de hem dünyada yönetenlerle toplum arasındaki kopukluk ki buna kutuplaşma, boşluk, belirsizlik ve güvencesizlik diyoruz. Bunun tezahürleri oluyor. Toplumun talepleriyle, algılarıyla ülkeleri ve dünyaları yönetenlerin algıları arasında ciddi bir kopukluk oluşuyor. Oradan da demokrasiye hatta daha istikrarlı, güvenli toplumlar yerine daha çatışmalı alanlara gidiyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *