ANASAYFA arrow right Yaşam

Dünyada göç etme isteği son 10 yılın zirvesinde

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 18.07
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 18.07
ABD merkezli anket şirketi Gallup'un araştırması, 2021 yılında dünyadaki yetişkinlerin yüzde 16’sına tekabül eden yaklaşık 900 milyon kişinin imkan bulabilirse ülkesini kalıcı olarak terk etmek istediğini gösterdi.

ABD merkezli Gallup anket şirketi, 2021'de dünyadaki göç hareketlerini ele alan yeni çalışmasının sonuçlarını dün (24 Ocak) paylaştı.

Gallup'un 122 ülkede yaklaşık 127 bin yetişkinle yapılan görüşmelere dayandırılan araştırması, 2021 yılında dünyadaki yetişkinlerin yüzde 16'sına tekabül eden yaklaşık 900 milyon kişinin imkan bulabilirse ülkesini kalıcı olarak terk etmek istediğini ortaya koydu.

Bu, insanların göç etme isteğinin 2021 yılında son 10 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı anlamına geliyor.

AB ülkeleri ve Doğu Asya'da göç isteği azaldı

Gallup'un "dünyanın yavaş yavaş normale dönmesiyle aynı zamana denk gelen" dönemi ele alan raporu, COVID-19 salgınının son yıllarda göç oranlarını azalttığını ancak göç etme isteğine engel olmadığını gösterdi.

Rapore göre, Latin Amerika ve Karayipler, Sahra Altı Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gibi halihazırda göç veren bölgelerde de göç etme isteği son 10 yılın en yüksek seviyesinde.

Öte yandan, Gallup araştırması, göç etme isteğinde kaydedilen artışın dünyanın her yerinde geçerli olmadığını, hem Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde hem de Doğu Asya'da göç etme arzusunun azaldığını ortaya koydu.

Buna göre, Almanya, Fransa, Güney Kore ve Çin gibi ülkelerdeki insanların göç etme isteği azaldı ve son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.Araştırmada, Kuzey Amerika ve AB ülkeleri hariç dünyanın çoğu bölgesinden 13 ülkede yetişkin nüfusunun yaklaşık yarısı veya daha fazlasının, imkan olursa başka bir ülkeye taşınmak istediği belirtildi.

ABD'ye duyulan ilgi azalıyor

Araştırmaya göre, ABD potansiyel göçmenler için 2007'den bu yana en çok göç edilmek istenen ülke olma özelliğini 2021 yılında da korudu.

Öte yandan, göç etmek isteyenlerin yüzde 18'inin hedefleri arasında 1. sırada ABD bulunsa da ülkeye olan ilgin 2017'den itibaren düşüş gösterdi.

Gallup raporunda, bu düşüşün sebebinin ABD'nin Cumhuriyetçi Partili eski Başkanı Donald Trump yönetimindeki göçmen karşıtı söylemlerinin potansiyel göçmenleri kısmen caydırması olabileceği aktarıldı.

Araştırmada ayrıca göç etmek isteyen yetişkinlerin yüzde 8'inin, yani yaklaşık 74 milyon kişinin Kanada'da ikamet etmek istediği bilgisine yer verildi. (SD)

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *