ANASAYFA arrow right Sağlık

Dünya Tabipler Birliği’nden sağlıkçılar için acil eylem çağrısı

Dünya Tabipler Birliği’nden sağlıkçılar için acil eylem çağrısı
YAYINLAMA: 22 Nisan 2020 / 17.49
GÜNCELLEME: 22 Nisan 2020 / 17.49
Dünya Tabipler Birliği: “Dünyanın en varlıklı ülkelerinde bile en basit korunma standartları tutturulamıyor, sağlık çalışanları savunmasız biçimde enfeksiyona sürülüyor.”

Dünya Tabipler Birliği (WMA), COVID-19 pandemisi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının korunması için Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ve tüm hükümetlere acil eylem çağrısında bulundu.

WMA Başkanı Prof. Dr. Miguel Jorge ile Konsey Başkanı Prof. Dr. Frank Ulrich Montgomery imzalı açıklamada, “Pandemi her gün çok sayıda hastanın ölümüne neden oluyor ve bedel ödeyenler arasında hastalara bakanlar da yer alıyor” dendi.

Acil eylem çağrısında, WMA’nın hekimlerle, sağlık çalışanlarıyla, sağlık bakımı emekçileriyle ve her gün hastalarına bakan kişilerle dayanışma içinde olduklarını belirttiler:

“Bu insanlar işlerini çoğu kez asgari düzeyde kişisel korunmayla yapıyor. Dünyanın en varlıklı ülkelerinde bile en basit korunma standartları dahi tutturulamıyor, sağlık çalışanları savunmasız biçimde enfeksiyon yangınının içine sürülüyor. Dahası, personel yetersiz, donanım yetersiz ve yoğun bakım birimlerinde yeterli yer yok.”

Açıklamada, hükümetler ve DSÖ’den şu taleplerde bulunuldu:

* İhtiyacı olan tüm sağlık hizmet birimlerine gerekli kişisel koruyucu donanımın (KKD) acilen temin edilmesi;

* KKD için sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturulması;

* KKD’nin sağlık hizmet birimlerine teslimine öncelik verilmesi;

* Tüm hastalar için yeterli sayıda solunum cihazı kurulması ve dağıtılması;

* Etik kararlardan ödün vermeksizin yoğun bakım birimlerinde tüm hastaların tedavisi için yeterli yatak (yer) sağlanması;

* Halihazırdaki COVID-19 krizi sonrası için ise, tedarik zincirlerinin durumu ve etkililiği ile birlikte dünyayı tehdit eden pandemi durumlarında küreselleşmenin risklerine ilişkin siyasi bir araştırma yapılması…

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *