ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Dünya ortalamasının üzerinde: Türkiye'de televizyon izleme süresi arttı

Dünya ortalamasının üzerinde: Türkiye'de televizyon izleme süresi arttı
YAYINLAMA: 12 Kasım 2021 / 18.06
GÜNCELLEME: 12 Kasım 2021 / 18.06
Gelişmiş ülkelerde ise televizyon izleme saatleri giderek düşüyor ve 1 saate gerilediği belir-tiliyor.

Televizyon İzleme Araştırmaları (TİAK), Türkiye’de 2020 yılında kişi başı ortalama televizyon izleme süresinin, dünya ortalamasının da üzerine çıktığını duyurdu. TİAK, 2019 yılına göre 19 dakikalık bir artışla 4 saat 33 dakika olarak gerçekleştiğini açıkladı. Gelişmiş ülkelerde ise televizyon izleme saatleri giderek düştüğü ve 1 saate gerilediği belirtiliyor.

TİAK’ın verilerine göre, televizyon izleme süreleri pandeminin de etkisiyle tüm yaş gruplarında arttı. Türkiye’de ortalama televizyon izleme süresi en yüksek olan il İzmir olarak açıklanırken, televizyonda en çok diziler ve reality şovlar ilgi gördü.

Türkiye’de televizyon izleme araştırmalarını organize eden TİAK, Türkiye Televizyon İzleyici Ölçümü Araştırması 2020 sonuçlarını ve yeni döneme ilişkin gelişmeleri, düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Toplantıda konuşan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yine “denetim”den bahsetti ve “En çok reyting alanlar en çok şikayet edilen dizi ve yapımlar olabiliyor. Biz de bu nedenle denetim getirmek zorundayız. Dizilerin gücüne inanıyorum ama dizilerin içindeki bazı ihlalleri de görmezlikten gelmemiz mümkün olmuyor. Reklam verenlerin de hassasiyet göstermesi önemli” dedi.

2020 yılı verilerine göre, hafta içi yüzde 18,91 ile en fazla çarşamba günü televizyon izlenirken, hafta sonu ve diğer tüm günler içinde en fazla izleme oranına sahip gün yüzde 19,49 ile pazar günü oldu. 2020’de en çok televizyon izlenen ay nisan, en az TV izlenen ay ise ağustos olurken, yılın ortalama televizyon izleme rekoru, 29 Mart 2020 pazar günü 6 saat 48 dakikayla gerçekleşti.

Araştırmaya 40 ilin ilçe toplam nüfusu 10 bin üzeri olan tüm yerleşim yerlerinde, en az 1 çalışan televizyonu olan haneler dahil edildi. Ölçüm sonuçları panel hanelerinde yaşayan 5 yaş ve üzerindeki kişiler ve bu haneleri ziyaret eden misafirlerin TV izlemelerini içeriyor. 31 Aralık 2020’de paneldeki hane sayısı 4 bin 284, raporlanan kişi sayısı 14 bin 389, peoplemeter sayısı ise 5 bin 367 olarak açıklandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *