ANASAYFA arrow right Yaşam

Dünya Kutup Ayıları Günü kutlu olsun

Dünya Kutup Ayıları Günü kutlu olsun
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Küresel iklim krizi nedeniyle nesli bu yüzyıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları hakkında fark
Küresel iklim krizi nedeniyle nesli bu yüzyıl içinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları hakkında farkındalık yaratmak için, her yıl 27 Şubat’ta “Dünya Kutup Ayıları Günü” kutlanıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Bugün Dünya Kutup Ayıları Günü” başlığıyla yapılan açıklamada, “Doğal ortamında yaşayan kutup ayısı sayısının 31 binden den az olduğunu biliyor muydunuz?” denildi. WWF’nin açıklamasında kutup ayılarına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
Beyaz kürk, siyah deri
Kutup ayılarının güneş ışığını emmek için beyaz kürklerinin altında siyah derileri olduğunu biliyor muydunuz?
“Kutup ayıları dünyadaki en büyük etobur memelilerden biri. Balık ve foklarla beslenen kutup ayıları, aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arıyorlar.
Buzullar ve yaşam
Kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim krizi nedeniyle endişe verici bir hızla eriyor. Kutup ayılarının hayatta kalması ve yavrularını büyütmesi kutup buzullarının varlığına bağlı.
Deniz ortamındaki zehirli kimyasallar ve kirlilik, Kuzey Kutbu’nda artan petrol ve gaz araştırmaları gibi endüstriyel faaliyetler kutup ayılarının sağlığını ve geleceğini tehdit ediyor.
Bazı bilim insanları, deniz üzerindeki buz kaybından dolayı bu yüzyılın ortasında kutup ayısı popülasyonunun, mevcut sayının üçte ikisine gerileyebileceğini öngörüyor.
Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) çalışmaları da Güney Beaufort Denizi bölgesindeki kutup ayısı popülasyonun düşüşte olduğunu ve iklim krizi nedeniyle geleceklerinin tehdit altında olduğunu gösteriyor.”
Evlat edinme çağrısı
Açıklamada, WWF’nin küresel ölçekte kutup ayılarının yuvalarını, beslenme bölgelerini ve göç yollarını tespit ederek bu alanları koruma altına almaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada herkes bir kutup ayısı evlat edinmeye davet edildi. bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *