ANASAYFA arrow right Yaşam

Dünya Kaplan Günü

Dünya Kaplan Günü
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2020 / 17.04
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2020 / 17.04
Kaplan nüfusu geçen yüzyıla göre %97 oranında azaldı. Bugün doğal ortamda sadece 3.200 kaplan kaldığı tahmin ediliyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği’nden (WWF) bugünün “Dünya Kaplan Günü” olduğuna dikkat çekti ve sembolik olarak başlattıkları kaplan evlat edinme kampanyasını hatırlattı.

“Beş ülkede kaplan sayısı iki katına çıktı”

Dernekten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Tam 10 yıl önce doğal ortamında yaşayan kaplan sayısının sadece 3.200 olduğunu biliyor muydunuz?

“Kaplan popülasyonu geçen yüzyıla göre %97 oranında azalırken bilim insanları bu rakamı bir kırılma noktası ve geri dönüşü zor bir durum olarak tanımladı. Tüm dünya 2010 yılında kaplanları yok olma eşiğinden kurtarmak için bir araya geldi.

“Son 10 yılda büyük bir başarı elde edildi ve hükümetler, çevre örgütleri, doğa koruma uzmanları, yerel halk gibi birçok bileşenin ortak mücadelesiyle  bugün 5 ülkede kaplan sayısı neredeyse iki katına çıktı!

“Kaplanlar, sağlıklı bir ekosistemin devamlılığında önemli bir role sahipler. Bir kaplanın korunması yaklaşık 100 kilometrekare büyüklüğünde bir alanın korunması anlamına geliyor. Böylece sadece kaplan değil bu alanda yaşayan gergedan, fil, boz ayı, orangutan gibi tehdit altındaki pek çok tür de korunmuş oluyor.

‘Yasa dışı avcılık doğal hayatı tehdit ediyor’

“Biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve insanlar arasında bir köprü olan kaplanlar, yaşam alanlarının çoğunda tarımsal faaliyetler yapıldığı, kereste ticareti  için ormanların yok edilmesi nedeniyle evlerini kaybediyorken günümüzde yasa dışı avcılık, yaban hayat ticaret, insan-kaplan çatışması da karşılaştıkları önemli tehditler arasında.

‘Gezegenimizde bu karizmatik kedilere de yer var’

“Bu görkemli canlının yalnızca belgesellerde kalmaması, doğal yaşam alanlarının korunması için desteğinize ihtiyacımız var! Sembolik olarak bir kaplan evlat edinerek hem sevdiklerinize hem de doğaya yaşam dolu bir armağan verebilirsiniz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *