ANASAYFA arrow right Sağlık

Dünya çapında vaka ve ölü sayısı rekor kırdı

Dünya çapında vaka ve ölü sayısı rekor kırdı
YAYINLAMA: 09 Nisan 2021 / 20.33
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 20.33
Türkiye’de durum ne?

Yeni varyantlarla birlikte dünya pandeminin belki de en zor günlerini yaşıyor. Aşılar, varyantlar ve yeni rekorlar üzerinden dünyada ve Türkiye'de son duruma baktık.

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre Brezilya'da sıraya giren nefessiz hastalarla dolu ambulanslar, dünya çapında COVID-19 ölümleri ve yeni koronavirüs vakaları Perşembe günü yeni rekorlar kırdı.

Virüsü kontrol altında tutan bazı ülkelerde bile hastalık arttı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Detroit yöneticileri insanları aşı aşıları olmaya ikna etmek için her kapıyı çalmak için bir plan yapmaya başladı.

Brezilya, bu hafta ABD ve Peru'dan sonra 4 bin'i aşan 24 saatlik bir COVID-19 ölü sayısı bildiren üçüncü ülke oldu.

Hindistan, 24 saat içinde neredeyse 127 bin yeni vaka ile kendi zirvesine ulaştı ve İran, ardı ardına üç gün yaklaşık 22 bin 600 yeni vaka bildirerek yeni bir vaka rekoru kırdı.

"Tedavi eksikliği yüzünden evde ölüyorlar"

Rio de Janeiro eyaletinde, acil servisler salgın başladığından bu yana en büyük baskısı altında, ambulanslar her yaştan hastayı aşırı kalabalık hastanelere herkesle ilgilenmek için mücadele ediyor.

Yetkililer, eyaletteki yoğun bakım yataklarının% 90'ından fazlasının COVID-19 hastaları tarafından alındığını ve birçok şehrin mevcut tıbbi tedavi eksikliği nedeniyle insanların evde öldüğünü bildirdi.

Rio dışında yoksul bir şehir olan Duque de Caxias'taki mobil acil bakım servisinin yöneticisi Adriano Pereira, önceki dalgalara kıyasla "üç kat daha fazla çağrımız var" diyor.

Brezilya'nın ölü sayısı 340 bin'i geçti ve bu sayı, yaklaşık 560 bin kişinin öldüğü doğrulandığı ABD'nin ardından dünyadaki ikinci en yüksek toplam.

Türkiye de yeni rekorlar kırıyor

Türkiye'de ise vaka sayısı 8 Nisan'da 55 bin 941 ile rekor kırarken, hayatını kaybeden kişi sayısı 258 oldu.

7 Nisan verilerine göre de 276 kişi hayatını kaybetti ve bu, pandeminin ilk günlerinden bu yana kaydedilen en yüksek günlük vefat sayısı olarak kayıtlara geçti.

Böylece Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü Mart 2020'den bu yana toplam sayı 3,7 milyona yaklaşırken, can kaybı da 33 bini aştı.

Dünyada aşı oranları nasıl? 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bir tweet atarak insanları aşı olmaya çağırdı: "Aşılama, virüsü yenmek için sahip olduğumuz birkaç yol arasında yer alıyor. Aşı için uygunsanız, hemen aşı olun."

ABD şu anda yetişkin nüfusunun yaklaşık% 20'sini tam olarak aşıladı ve New Mexico, sakinlerinin% 25'ini aşılayan ilk eyalet oldu - bu, pek çok zor etkilenen ülke için hala çok uzak olan kilometre taşları.

1,4 milyar insanın yaşadığı Hindistan'da yalnızca 11 milyon tam aşı oldu. Çevrimiçi bir araştırma sitesi olan Our World in Data'ya göre, Brezilya'da 210 milyon insanın% 3'ünden daha azı her iki dozu da aldı.

Güney Kore, 5 Ocak'tan bu yana en yüksek günlük sıçrama olan 700 vaka daha bildirdi. Sağlık yetkililerinin Cuma günü yapılan bir toplantıdan sonra sosyal mesafeyi güçlendirmek için önlemler açıklaması bekleniyordu.

Pandemi sırasında yalnızca 95 ölüm bildiren Tayland'da sağlık yetkilileri, ülkenin ilk yerel koronavirüs varyantı vakalarını tespit etti.

Haberler, nüfusun yalnızca% 1'inin aşı olduğu bir zamanda geliyor.

Türkiye'de aşılanma oranları

Şu ana kadar toplam 18 milyon kişiye aşı yapıldı. Bunların 10,6 milyonu ilk doz; 7,4 milyonu da ikinci doz olarak uygulandı.

Yani nüfusun yüzde 12,6'sının birinci doz aşısını oldu; yaklaşık yüzde 9'ununa da iki doz aşısının yapıldı. En az bir doz aşı alanların toplam nüfusa oranı yüzde 21,5.

Türkiye'de hangi varyantlar var?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta mutasyonun Türkiye'deki vakaların yüzde 75'inde olduğunu söyledi.

Koca, "Mutasyon her geçen gün artıyor. Bunun dışında ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu" açıklaması yaptı. Bakan, Türkiye'de bu varyantın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika mutantının da Türkiye'de görüldüğünü söyledi.

Ancak, istatiksel olarak varyantlı vakaların oranı konusunda net bir çalışma bulunmuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *