ANASAYFA arrow right Yaşam

Dünya çapında vaka sayısı 8 milyonu geçti

Dünya çapında vaka sayısı 8 milyonu geçti
YAYINLAMA: 16 Haziran 2020 / 14.44
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2020 / 15.08
Yeni tip koronavirüs salgınının merkez üssü Avrupa'dan Latin Amerika'ya kayarken, ikinci dalga endişesindeki Pakistan, karantina uygulamasını geri getirdi.

Dünyanın ilk olarak 31 Aralık 2019'da haberdar olduğu yeni tip koronavirüs (Covid-19) ve ardından hızla yayılan salgınla ilgili son rakamlara göre enfekte kişi sayısı 8 milyon 119 bin 575. Ölü sayısı bugün itibariyle 439 bin 217. 

Türkiye'de ise açıklanan rakamlara göre, bugüne kadar 2 milyon 674 bin 203 kişiye test yapıldı. Toplam vaka sayısı 179 bin 831, Covid-19 nedeniyle ölen kişi sayısı ise 4 bin 825 olarak açıklandı.

Salgının merkezi tekrar değişiyor

Öte yandan bilinen verilere göre ilk olarak Çin'de başlayan ve Asya'da etkili olan virüsün merkez üssü Avrupa olmuştu. 

Son verilere göre merkez üssü Latin Amerika olarak görülüyor. 

Brezilya'da teyitli vaka sayısı 889 binken, Peru'de 232 bin ve Şili'de 179 bin. (Johns Hopkins Üniversitesi verileri). 

Pakistan'da sokağa çıkma yasağı

Pakistan çapında ise bakanların, Temmuz ayı sonuna kadar vaka sayısının 1.2 milyona çıkabileceği uyarısı üzerinde ülkede bölgelere göre sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Brezilya: 24 saatte 612 ölüm

Salgından dünyada en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya'da, virüs nedeniyle son 24 saatte 612 kişi hayatını kaybetti.

Sao Paulo'nun ardından salgından en çok etkilenen Rio de Janeiro eyaletinde ise 7 bin 672 kişinin ölümüne neden olan virüs, 79 bin 572 kişide görüldü.

Rio de Janeiro'daki Kovid-19 hastaları tedavi süreçlerini yoğun bakım ünitelerindeki solunum cihazlarına bağlı olarak geçiriyor.

Salgını yeterince önemsememekle eleştirilen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ay başında "ölüm herkesin kaderidir" şeklinde konuşmuştu. 

Kolombiya: Yasaklar gevşetiliyor

Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya'da virüs sebebiyle ölenlerin sayısı 1726'ya yükseldi.

Yaklaşık üç aylık sokağa çıkma yasaklarının ardından başkent Bogota'da, salgın ile mücadele kapsamında kapatılan alışveriş merkezleri normalleşme süreci ile birlikte sosyal mesafe önlemleri alınarak tekrar hizmete açıldı.

Unicentro alışveriş merkezine gelen ziyaretçilerin ateşleri ölçüldü.

Almanya-Fransa sınırları açıldı 

Salgın sebebiyle Almanya'nın kara sınırlarında başlattığı kontroller sona ererken Fransa ile olan sınırlar da tekrar açıldı.

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan ve Strasburg'a yakınlığı ile bilinen Kehl kasabasında sınırların tekrar açılmasıyla yoğunluk gözlendi.

İtalya'da sinema, tiyatro ve kültür merkezleri açıldı

İspanya'da toplam vaka sayısı 291 bin 189'a çıkarken, son 24 saatte hiç can kaybı yaşanmayan ülkede ölü sayısı 27 bin 136'da kaldı. İspanya'da son bir haftadır Covid-19 kaynaklı ölüm rapor edilmedi.

İtalya'da ise can kaybı 34 bin 371'e, toplam vaka sayısı 237 bin 290'a, iyileşenlerin sayısı 177 bin 10'a ulaştı. Ülkede bugünden itibaren sinema, tiyatro ve kültür merkezleri açıldı.

Fransa'da can kaybı 29 bin 436'ya yükselirken vaka sayısı 157 bin 372, iyileşen kişi sayısı da dünden bu yana değişmeyerek 72 bin 859 olarak açıklandı.

Belçika, bugünden itibaren Avrupa Birliği, Schengen ülkeleri ve İngiltere'ye sınırlarını açtı. Nüfus oranına göre salgından en çok etkilenen ülkelerden Belçika'nın vatandaşlarına ise 12 Avrupa ülkesinin sınırlarını açmayacağı bildirildi.

Çin'de son günlerde Covid-19 vakalarında ani artış görülen başkent Pekin'de yeni vakaların odağındaki gıda pazarı ve çevresinde karantina tedbirleri alınırken, tüm kentte virüs kontrol önlemleri yeniden uygulanmaya başlandı.

İran'da Covid-19 tedavisi sonucu iyileşenlerden 1000 kişi, immün plazma bağışı için başvuruda bulundu.

Yeni Zelanda'da 24 gündür Covid-19 vakası görülmedi

Özbekistan'da, Covid-19'a karşı alınan önlemlerin hafifletilmesi kapsamında yurt dışı uçuşları düzenlenmeye başlandı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da normalleşme kapsamında bugün alışveriş merkezleri yeniden faaliyete geçti.

Avustralya'da normalleşme adımları kapsamında toplu mekanlarda 100 kişiden daha fazla kalabalığın bulunmasına izin verildi.

Tayland'da salgınla mücadele çerçevesinde son iki aydır devam eden "sokağa çıkma" yasağı kaldırıldı.

Moldova'da Covid-19'a karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi kapsamında uçak seferleri başladı, restoran ve kafeler faaliyete geçti fakat yeni bir önlem olarak 63 yaş üzerindekilere sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *