ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dülük’te sürpriz tapınak

Dülük’te sürpriz tapınak
YAYINLAMA: 09 Ocak 2023 / 18.41
GÜNCELLEME: 09 Ocak 2023 / 18.41
Dülük’teki tapınağında yazıtlar bulunmuş.

M.S. 2. y.y.’a ait yazıtta imparator Marcus Aureulius’un babasına adak adadığı yazıyor. Bu yazılı kaidenin üzerinde aslında bir bronz heykel bulunması gerektiğini belirten alman arkeologlar, bronz heykelin daha sonra eritilerek para yapımında kullanılmış olabileceğini ifade ediyor.

Arkeolog Asuman Laetzer ile birlikte Alman arkeologlar Dülük‘teki tapınak kazısında sabahtan akşama kadar toprağı didik didik ediyor.

Dülük’te Münster Üniversite’nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında yürütülen kazılarda M.S. 8. y.y.’da yapıldığı anlaşılan Roma dönemine ait bir tapınak kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kazı heyetinde sikke ve mühür uzmanı ve Komagene bölgesinin eksperi olan Dr. Margherita Facella ile Alman arkeologlarda bulunuyor.

Uydu fotoğraflarından tespit edildi

Bölgede geçen yıl yapılan jeomagnetik ve Jeoradar çalışmalarıyla uydudan çekilen fotoğraflarda Dülük ormanları içinde verici antenlerin bulunduğu bölgede toprağın altında bir yapı olduğu tespit edildi. Bunun üzerine geçtiğimiz yıl başlatılan ilk kazıların ardından tapınak kalıntılarına ulaşıldı.

Tanrı Jüpiter’in en önemli adı Dolichenus (Dülük)tü

Arkeolog Asuman Laetzer, ortaya çıkarılan tapınağın erken Roma döneminde M.S. 8. y.y.’a ait olduğunun belirlendiğini söylerken, “İki yıldan beri Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında yürütülen kazılarda tapınağın temeline ulaşıldı” dedi.

Laetzer, “Temelde iri hayvanlara ait kemikler ve değişik boncuklar buluyoruz. Temel atılırken, hayvanların yakılarak kurban edildiği anlaşılıyor. Buluntular, bu tapınağın çok önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü Roma döneminin en büyük tanrısı olan Jüpiter bir çok soyadı kullanmıştır. Bunlardan biri ve en önemli olanı ise Dolichenus yani Dülük’tür” diye açıklamada bulundu.

Dülük’teki kazı, yarın sona eriyor. Buluntuların üzeri yeniden toprakla örtülecek ve bir yıl sonra ekibin yeniden gelmesini bekleyecek.

Prof. Dr. Engelbert Winter bölgenin kitabını yazacak

Kazı alanında bulunan çok sayıda boncuk ve mühürlerin Gaziantep müzesine teslim edileceğini söyleyen Laetzer, Bu eserlerin de hitit dönemine ait olabileceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Komagene ve Dülük uygarlığı konusunda henüz bölgedeki insanların tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığını belirten Asuman Laetzer, eski çağ tarih hocası olan Prof. Dr. Engelbert Winter’in bölgenin önemine dikkat çekmek amacıyla Komagene ve Dülük hakkında bir kitap hazırladığını söyledi.

Tapınağın üzerinde verici antenleri oturuyor

Tüm tarihi ve kültürel değerlerimiz gibi Dülük’teki tapınağıda ilginç bir talihsizlikle karşı karşıya. Çünkü tüm radyo ve TV vericilerinin antenleri tapınağın üzerine kurulmuş durumda. Laetzer, antenlerin kaldırılması konusunda girişimde bulunduğunu ve kaldırılması yönünde karar alındığını söylüyor.

Asuman Laetzer, annesi Türk, babası alman olan çok sevimli bir arkeolog. Bize kazı çalışmaları hakkında alman meslektaşlarıyla konuşup, onların da görüşünü alarak bilgi veriyor.

Dülük’teki tapınağın üzerinde onlarca anten var. Bu nedenle kazı çalışmaları sağlıklı şekilde yürütülemiyor. Ekibin gelecek yıl bölgede kazılara başlamasından önce antenlerin kaldırılması gerekiyor. Yanmış hayvan kemikleri, tapınağın temeli atılırken bu hayvanların kurban edilebildiğini gösteriyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *