ANASAYFA arrow right Ekonomi

‘Dükkanları boşaltıp, kapatmayı düşünüyoruz’

‘Dükkanları boşaltıp, kapatmayı düşünüyoruz’
YAYINLAMA: 27 Mayıs 2020 / 20.59
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 21.22
Korona virüs salgınından en fazla etkilenenlerin başında turizm sektörü geliyor. Gaziantep’te elliye yakın dükkanın olduğu tarihi turistlik Zincirli Bedesten Çarşısı esnafı, salgından dolayı ekonomik olarak büyük bir kayıp yaşadıklarını ifade etti

10 yıldır takı sattığını söyleyen Zincirli Bedesten esnafı Semra Ekici, salgın nedeniyle iki aya yakın dükkanlarını kapatmak zorunda kaldığını belirtti. Salgından ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini ifade eden Ekici, dükkanlarından birini kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Ekici, “Çünkü 2 buçuk ay benim için çok kötü geçti. Bu süreçte üç sigortalı işçim vardı, onların sigortasını yatıramadım. Devlet şu anda yatırıyor. Şu an eleman çalıştıramıyorum. Bundan sonra da çalıştıracağımı sanmıyorum. Çünkü işimizin ne olacağı belirsiz” dedi.
Zincirli Bedesten Çarşısı’nın turlarla geçindiğine dikkat çeken Ekici, kentteki insanlar çarşıya gelmediği için başka bir yerde dükkan açmayı düşündüğünü söyledi. Turistlerin kente ne zaman gelmeye başladığını belirsiz olduğunu söyleyen Ekici, bu sene turizmden umutlu olmadığını ifade etti.  Ekici, “Dükkanımı kentteki insanların gidebileceği yere taşımayı düşünüyorum. Kimse gelmezse boşuna duracağız. Buradan taşınmak zorunda kalacağım” diye konuştu.

‘Pazartesi çarşı açılacak, ama kısa vadede bir şey beklemiyoruz’

Çarşıda takı ve doğal taş sattığını söyleyen Şemsettin Uzunkaya, salgından dolayı çarşı esnafı olarak imza topladıklarını ve çarşıyı kapatmaya karar verdiklerini belirtti. Buna karşı olduğunu ve imza vermediğini, ancak alınan karar nedeniyle dükkanını kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Uzunkaya, “Pazartesi çarşı tam açılacak, ama kısa vadede bir şey beklemiyoruz. Zamanla bir düzleme olacağını umut ediyorum” dedi.

‘Tek istediğimiz insanların biraz daha duyarlı ve bilinçli olması’

Takı ve şişe gibi turistlik ürün satan bir diğer çarşı esnafı Songül Dağlı ise, çarşıdaki birçok esnafın salgından olumsuz etkilendiğini ve çarşı kapalı olmasına rağmen dükkanların kirasını ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Ekonomik olarak salgından yüzde elliden fazla olumsuz etkilendiklerini ifade eden Dağlı, bu sene işlerinin bu şekilde devam edeceğini kaydederek, “Bu kadar kötü durumda olmamız bilinçsizliğimizden. Biraz daha bilinçli olmamız gerekiyor. Antep’in de bu konuda iyi olmadığını duyuyoruz. Tek istediğimiz insanların biraz daha duyarlı ve bilinçli olması” ifadelerin kullandı.

‘Çarşı esnafı olarak önlem ve destek talep ediyoruz’

Zincirli Bedesten Çarşısı’nın Müdürü Mithat Oğuz, çarşı esnafının hiçbir yerden destek almadığından yakındı. Salgından esnafın maddi olarak kötü etkilendiğini belirten Oğuz, “Esnaf dükkanlarını açtı, ama bundan sonra ne olacağı belirsiz. Doğrusu biz de nasıl bir karar alınacağını bekliyoruz. Şehirlerarası seyahat kapalı. Ne zamana kadar böyle süreceğini bilmiyoruz. Antep’te vaka sayısının fazla olduğunu söylüyorlar. Bu ne kadar sürecek, ne yapılacak, ne olacak bizler de bilmiyoruz. Talebimiz kiraların alınmamasıydı. Böyle bir talepte bulunduk, ancak herhangi bir cevap henüz gelmedi. Önlem alınmasını ve destek verilmesini talep ediyoruz” dedi Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *