ANASAYFA arrow right Yaşam

Düğün salonları, salgının yayılmasına zemin hazırlıyor

Düğün salonları, salgının yayılmasına zemin hazırlıyor
YAYINLAMA: 28 Eylül 2021 / 21.04
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2021 / 21.21
Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Onurlu, düğün salonlarında Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınması gereken tedbirlerin yeterli düzeyde olmadığını vurguladı

Düğün sezonunun açılmasıyla müzisyenlerin durumunun düzeldiğine vurgu yapan Onurlu, “Hafta içi ve hafta sonu düğünler devam ediyor. 1 Temmuz tarihinden sonra yasaklar kalktı. O nedenle şu anda düğün salonları salgının yayılmasına ortam hazırlıyor. Özellikle müzisyenlerin ve salon sahiplerinin mutlaka pandemi kurallarına uymaları gerekiyor. Çünkü vaka sayıları artıyor, sektör ikinci bir kapanmayı kaldıramaz, şayet kapanma olursa bu bizim için bir felaket olur. Ayrıca halen aşı olmamış müzisyenler bulunmaktadır. Aşı olmayan müzisyen ve sanatçıların da bir an önce aşı olmasını lazım” dedi.  

Kayıt dışı çalışanlar sanatçı sigortasından faydalanamaz

6111 Sayılı Kanun’a EK-6'ıncı madde eklenerek sanatçıya sigortalı olma hakkı tanındığını ifade eden Onurlu, bu kanunun 2011 yılında çıktığını ve yürürlüğe girdiğini söyledi. “Her sanatçı 10 gün az çalıştığı veya günde farklı yerlerde sahne aldığından işletmeler sigorta yapamıyor. Dolayısıyla işletme ile sanatçı EK-6 maddesi gereğinde kısmi bir sözleşme yaparak, sanatçı sigortadan faydalanabiliyor. Birçok müzisyen ve sanatçı bu yasadan faydalandı, faydalanmaya da devam ediyorlar. Ancak kayıt dışı çalışanlar kesinlikle EK-6 sanatçı sigortasından faydalanamıyor” ifadelerine yer verdi. 

Kentteki müzisyen ve sanatçıların yüzde 60’ını kayıt altına aldık

Pandemi sürecinde kayıt dışının çok fazla olduğunun anlaşıldığını kaydeden Genel Başkan Onurlu, “Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu olarak, her zaman kayıt dışı ile mücadele ettik. Geçmişte olduğu gibi şimdi ve gelecekte de mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçen yıl yaptığım denetimler sonucunda kentimizde çalışan müzisyen ve sanatçıların yüzde 60’ını kayıt altına aldık. Dolayısıyla ülkemizde müzisyen ve sanatçıların en fazla kayıt altına alındığı il Gaziantep. İlerleyen zamanlarda yeniden denetimlere başlayacağız ve geriye kalan yüzde 40’ı da kayıt altına alacağız” açıklamasını yaptı.

Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Onurlu, pandemi sürecinde ülke genelinde ki müzisyenlere ve sanatçılara 300 milyon liraya yakın yardım yapıldığını hatırlattı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “2020 yılında Gaziantep Valiliği’nin koordinasyonunda eğitimler verdik. Şahinbey İlçesi’nde 45 günlük denetimde 482 ve Şehitkamil İlçesi’nde ise 70’ye yakın müzisyeni kayıt altına aldık.  Örneğin; Kültür ve Turizm Bakanlığı sadece kayıtlı çalışanlara yardım yapacağız demiş olsaydı, birçok kişi bu yardımı alamayacaktı. Dolayısıyla kayıt altında çalışma çok ama çok önemli. Yegâne amacımız bizden sonraki neslin rahat yaşaması.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *