ANASAYFA arrow right Güncel

DSÖ'den uyarı: Yeni varyantlar gelebilir

DSÖ'den uyarı: Yeni varyantlar gelebilir
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 15.41
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 15.41
Aşı eşitsizliği ve düşük test oranlarını gündeme tekrar getiren Dünya Sağlık Örgütü, aşıda da testte de düşük oranların yeni varyantlar doğurabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya çapında düşük aşı oranları ve düşük test sayılarının "toksik bir karışım" oluşturduğunu belirterek bu durumun yeni varyantların türemesine zemin oluşturduğunu söyledi.

Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Tedros, üye ülkeleri, virüsün yayılmasını daha iyi kontrol edebilmek için sağlık önlemlerini en uygun ve etkili biçimde şekillendirmeye çağırdı.

"Risk grubu derhal aşılanmalı"

DSÖ Genel Sekreteri, risk grubundaki ve tehlike altındaki kişilerin "derhal" tam aşı olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantıyla ilgili haberler hızla yayılırken dünyanın hala Hindistan'da ortaya çıkan ve baskın varyant halindeki Delta varyantıyla savaştığını belirten Tedros, şöyle konuştu:

"Delta'nın yayılmasını önlemek ve yaşamları kurtarmak için halihazırda elimizde bulunan araçları kullanmak zorundayız. Bunu yaptığımızda Omicron'un yayılmasını da önlemiş ve hayat kurtarmış olacağız."

Tedros, yoksul ülkelerin aşı, ilaç ve testlere erişiminin sağlanması için zengin ülkelere yönelik çağrısını da yineledi.

"Her mutant virüs için şans"

Bilim dünyasında her mutantın virüse evrimleşme şansı vermesi ve aşıları etkisiz hale getirebilecek mutasyonların ortaya çıkması endişesi yaratıyor.

Covid-19 Genomics Birleşik Krallık konsiyumundan Profesör Sharon Peacock, BBC'ye yaptığı açıklamada "Ortaya çıkan viral varyantları sınırlamanın yolu, virüsün içimizde çoğalmasını önlemektir" derken şu vurguyu yapmıştı:

"Tam da bu sebeple varyantları kontrol etmenin en iyi yolu aslında şu anda sahip olduğumuz küresel hastalık oranını kontrol etmek.

"Karantinalar ve sosyal mesafe önlemleri bunu sağlayacaktır - ancak aşılama da hayati önem taşıyor."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *