ANASAYFA arrow right Güncel

DSÖ'den 'önlemleri gevşetmeyin' çağrısı: Kontrol fazlasıyla virüste

DSÖ'den 'önlemleri gevşetmeyin' çağrısı: Kontrol fazlasıyla virüste
YAYINLAMA: 02 Mart 2021 / 16.45
GÜNCELLEME: 02 Mart 2021 / 16.45
Ghebreyesus, küresel Covid-19 vakalarının 7 haftalık düşüşün ardından ilk kez geçen hafta arttığına dikkati çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınının yıl sonuna kadar sona ermesini beklemenin gerçekçi olmadığını bildirdi. DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, salgına karşı bilinen tüm önlemlere uyulması gerektiğini aksi takdirde virüsün tekrar "sıçrama" yapacağı uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Vaka artışlarının Amerika, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştiğini aktaran Ghebreyesus, bu durumun kendileri için hayal kırıklığı olduğunu ancak artışa şaşırmadıklarını vurguladı.

'ÖNLEMLER GEVŞETİLMEMELİ'

Ghebreyesus, ülkelere "Covid-19 önlemlerinin gevşetilmemesi" çağrısında bulundu.

DSÖ'nün aşı programı COVAX kapsamında Gana ve Fildişi Sahili'nde ilk kez sağlık çalışanlarından, aşılama çalışmalarının başladığını ifade eden Ghebreyesus, bugünden mayıs sonuna kadar COVAX üyesi 142 ülkeye 237 milyon doz aşı tedarik edeceklerini kaydetti.

'VİRÜSE KARŞI ORTAK BİR YARIŞ'

Düşük gelirli ülkelerde sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlamasının cesaret verici olduğunu kaydeden Ghebreyesus, “Ancak bunun en zengin ülkelerden bazılarının aşılama kampanyalarına başlamasından neredeyse 3 ay sonra gelmesi üzücü. Ülkeler birbirleriyle yarışmıyor, bu virüse karşı ortak bir yarış. Ülkelerden kendi insanlarını riske atmalarını istemiyoruz. Tüm ülkelerden virüsü her yerde bastırmak için küresel bir çabanın parçası olmalarını istiyoruz” dedi.

6 BÖLGEDEN 4'ÜNDE VAKA SAYISI ARTTI

Geçen hafta rapor edilen Covid-19 vaka sayısının son 7 hafta içinde ilk kez arttığını belirten Ghebreyesus, “Bildirilen vakalar, DSÖ’nün 6 bölgesinden 4'ünde arttı. Bu bölgeler Amerika, Avrupa, Güney Doğu Asya ve Doğu Akdeniz oldu” ifadelerini kullandı.

Vaka artışının şaşırtıcı olmadığını belirten Ghebreyesus, “Vakaların artış sebebinin bir kısmı önlemlerin gevşemesi, mutasyonların yaygınlaşması ve insanların tedbirleri bırakmasına bağlı gibi görünüyor” dedi.

'ÇOK ERKEN'

Salgının gidişatına ilişkin sorusunu cevaplayan DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da "2021 sonunda salgının sona ermesini beklemek çok erken ve gerçekçi değil" dedi.

Salgına karşı küresel mücadelenin aşı uygulamalarının başladığı 10 hafta öncesine kadar daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Ryan, bununla beraber virüsün kontrol altına alınmaya başlandığını söylemek için çok erken olduğu uyarısında bulundu.

'KONTROL FAZLASIYLA VİRÜSTE'

Ryan, DSÖ'nün virüsün yayılımını önlemeye odaklandığını belirterek, "Mesele, bizim virüsü kontrol altına almamız ama şu anda kontrol fazlasıyla virüste" diye konuştu.

VİRÜS YENİDEN 'SIÇRAMA' YAPABİLİR UYARISI

DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise salgının ne zaman biteceğine ilişkin bir tahminde bulunmalarının mümkün olmadığını belirtti. 

Kerkhove, salgına karşı bilinen tüm önlemlere uyulması gerektiğini aksi takdirde virüsün tekrar "sıçrama" yapacağı uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *