ANASAYFA arrow right Yaşam

DSÖ: Salgın sonrası normale dönemeyeceğiz

DSÖ: Salgın sonrası normale dönemeyeceğiz
YAYINLAMA: 26 Haziran 2020 / 18.47
GÜNCELLEME: 26 Haziran 2020 / 20.20
DSÖ Direktörü Ghebreyesus, "Daha adil, daha yeşil ve iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak yeni bir normal yaratmamız gerekiyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus video konferans aracılığıyla Avrupa Parlamentosu Sağlık Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Ghebreyesus, salgın açısından Avrupa'daki durumda iyileşme gözlemlenirken, dünya genelinde durumun kötüleştiğini ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü, vaka sayısının dünya genelinde gelecek hafta 10 milyonu aşacağını tahmin ettiklerini belirtirken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının da 500 bini bulabileceğini söyledi.

Worldometer verilerine göre, bugün TSİ 23.00 itibariyle dünya genelinde görülen toplam vaka sayısı 9 milyon 645 bin 855. Bugüne kadar Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise 489 bin 507.

“Normale dönemeyeceğiz”

Ghebreyesus, salgının ardından “eski normale” dönülemeyeceği mesajını da verdi:

"Küresel salgının ardından normale dönemeyeceğiz, daha adil, daha yeşil ve iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak yeni bir normal yaratmamız gerekiyor."

“Aşı konusunda bir çalışma ileri düzeyde”

COVID-19 aşısına ilişkin açıklamalarda da bulunan Ghebreyesus, "Aşıyı bulacağımız konusunda emin olduğumuzu söylemek çok zor" dedi.

Koronavirüs için hiçbir aşının olmadığını belirten DSÖ Direktörü, "Eğer bulunursa, ki umarım bulunur, bu koronavirüse karşı bulunan ilk aşı olacak" dedi.

Aşı konusunda yaklaşık 100 farklı çalışma yürütüldüğünü söyleyen Ghebreyesus, bunlardan birinin çalışmalarında ileri düzeye gelindiğini kaydetti.

Ghebreyesus, bir yıl içinde aşıyı bulmayı umduklarını, süreç hızlanırsa belki aşıyı bulmanın bir yıldan kısa sürebileceğini söyledi.

DSÖ Avrupa Direktörü’nden Avrupa uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge ise geçen hafta Avrupa'da haftalar sonra ilk kez haftalık toplam vaka sayısında artış kaydedildiğini söyledi.

Avrupa'da 30 ülkenin, geçen iki hafta içinde vaka sayısında artış olduğunu bildirdiğini, bu ülkelerden 11'inde virüsün bulaşma hızının arttığını ifade eden Kluge, "Eğer bu yayılma hızı kontrol altına alınmazsa, Avrupa'daki sağlık sisteminin yine uçurumun kenarına geleceğini" söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *