ANASAYFA arrow right Sağlık

DSÖ: Avrupa yeniden pandeminin merkezi oldu

DSÖ: Avrupa yeniden pandeminin merkezi oldu
YAYINLAMA: 05 Kasım 2021 / 15.28
GÜNCELLEME: 05 Kasım 2021 / 15.28
Almanya'da son 24 saatte 34 bine yakın Covid-19 vakası kayıtlara geçti. Bu, pandeminin başından beri en yüksek sayı oldu. Avrupa'da pek çok ülke de vaka ve ölüm sayılarında yeni zirvelerle karşı karşıya.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, artan Covid-19 vakaları karşısında “Bir kez daha pandeminin merkeziyiz” dedi.

Bölgedeki 53 ülkenin Covid-19’un yeniden şiddetlenmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Kluge, Avrupa’da eşitsiz aşı dağıtımı ve önlemlerin hafiflemesinin pandemide “kritik bir noktaya” gelinmesine neden olduğunu söyledi:

“Yeniden salgının merkeziyiz. Bütün sağlık otoritelerinden bu noktada önlemleri hafifletme ya da kaldırma meselesini dikkatli bir şekilde yeniden değerlendirmelerini istiyorum.”

Örgüt ayrıca, şubat ayına kadar Avrupa genelinde 500 bin kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu.

"Dünya için uyarı"

Orta Asya'daki bazı eski Sovyet ülkelerini de içeren WHO'nun Avrupa bölgesinde bugüne kadar 1,4 milyon Covid-19 ölümü kayıtlara geçmişti.

DSÖ'dan Maria Van Kerkhove son dört haftada, çok sayıda aşının mevcut olmasına rağmen kıtadaki vakaların yüzde 55 arttığını söyledi.

Yine DSÖ yetkilisi Mike Ryan da Avrupa'da yaşananların tüm dünya için bir uyarı olduğunu ekledi.

Almanya’da rekor vaka sayısı

Almanya'da son 24 saatte 34 bine yakın Covid-19 vakası kayıtlara geçti. Bu, pandeminin başından beri en yüksek sayı oldu. 165 kişi de hayatını kaybetti. Bu sayı bir hafta önce 126'ydı

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn bunun "aşısızların pandemisi olduğunu" söyledi.

Almanya'da 60 yaş üzeri 3 milyon kişinin henüz aşılanmamış olması en büyük risk olarak görülüyor. Ülkede aşı olmayanların toplam sayısı ise 16 milyon.

Öte yandan hastanelerdeki doluluk oranı bahar aylarındaki seviyesine çıkmış değil. Almanya'daki sağlık yetkilileri vakalardaki büyük artışın ölüm sayılarını ve hastanelerdeki doluluk oranını artırmasından endişe ediyor.

Ülkedeki restoran ve kafelere aşılanma veya hastalık geçirme belgesiyle girilebiliyor. Bazı mekanlara negatif test sonucuyla girmek de mümkün.

Diğer ülkelerde durum ne?

Avrupa'da başka ülkeler de Covid-19 vakalarında yeni bir zirveyi yaşıyor:

Geçen hafta boyunca Rusya'da 8 bin 100, Ukrayna'da ise 3 bin 800'den fazla Covid-19 kaynaklı ölüm kayıtlara geçti. İki ülkede de aşılama oranı çok düşük.

Romanya'da bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı bu hafta 591 ile rekor kırdı.

Hollanda hükümeti de hastaneye yatışların bir haftada yüzde 31 artması nedeniyle bazı mekanlarda maske zorunluluğu ve sosyal mesafe gibi önlemleri geri getireceklerini açıkladı.

Macaristan'da günlük vaka sayısı bir hafta içinde ikiye katlanarak 6 bin 268'e çıktı.

Hırvatistan da dün 6 bin 310 vaka ile tüm zamanların rekoru kırıldı.

Slovakya'da günlük vaka sayısı bugüne kadarki en yüksek ikinci zirvesine ulaşırken Çekya'da da bahar aylarındaki seviyelere yükseldi.

Letonya pazartesiden itibaren üç ay boyunca olağanüstü hal önlemlerini devreye sokacağını açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *