ANASAYFA arrow right Sağlık

DSÖ açıklamasıyla varyant endişesi arttı

DSÖ açıklamasıyla varyant endişesi arttı
YAYINLAMA: 09 Şubat 2021 / 17.44
GÜNCELLEME: 09 Şubat 2021 / 17.44
Türkiye ne önlem alıyor?

Mutasyonlu yeni koronavirüs varyantlarıyla birlikte bir açıklama da "virüsün dolaşımını engellemek için her şey yapılmalı" diyen Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi. Türkiye ise, salgın rehberine iki yeni madde ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni COVID-19 varyantlarının ortaya çıkmasının, mevcut aşıların işe yarayıp yaramayacağına ilişkin soruları gündeme getirdi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus bir medya brifinginde, Güney Afrika'nın Pazar günü AstraZeneca aşısını kullanarak aşı kampanyasını askıya alma kararının " virüsün dolaşımını azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini hatırlattı" dedi.

Başkan, koronavirüsün süregelen genetik evrimi sebbebiyle mevcut aşılarda düzenlemeler gerektiğinin giderek daha açık hale geldiğini belirtti.

NOT: Son verilere göre Novavax, Pfizer ve BioNTech ve Johnson & Johnson tarafından geliştirilen COVID-19 aşıları, vakalarda ağırlaşmayı önleyebilse de, ilk olarak Güney Afrika'da görülen yeni varyant tiplerine karşı "daha az etkili" görülüyor.

En tehlikeli üç varyant Birleşik Krallık varyantı

İlk varyant, ilk olarak Birleşik Krallık'ta geçen yılın Eylül ayında 23 mutasyonla tespit edildi.

İngiltere hükümetine göre B.1.1.7'nin SARS-CoV-2'den (Covid-19 hastalığına sebep olan orijinal virüs) yaklaşık yüzde 50 daha bulaşıcı olduğuna inanılıyor ve şu anda Birleşik Krallık'taki pozitif testlerin yüzde 60'ından fazlasını bu varyant oluşturuyor.

Varyantın daha hızlı yayıldığına inanılırken, bilim insanları yeni enfeksiyonların SARS-CoV-2 enfeksiyonlarına kıyasla "artan ölüm riski ile ilişkili" olduğunu söylüyorlar.

Bu varyant o zamandan bu yana Türkiye'nin de aralarında olduğu en az 75 ülkeye yayıldı.

Brezilya varyantı

Bu varyant ilk olarak Ocak ayı başlarında Brezilya'nın Amazon bölgesini ziyaret eden Japon gezginlerde tespit edildi. Bu türün, eyaletin başkenti Manaus'ta vakaların patlamasına ve ciddi şekilde oksijen sıkıntısına neden olduğuna inanılıyor.

Ulusal Sağlık Sekreterleri Konseyi'ne göre, 7-22 Ocak tarihleri arasında Manaus'ta enfeksiyonlar yüzde 125 arttı. Yeni varyant artık ülke çapında yayılıyor.

Güney Afrika varyantı

B.1.351 varyantı ilk olarak Aralık 2020'de Güney Afrika'nın Doğu Cape Eyaletinde ortaya çıktı. Şu anda Mozambik, Kenya ve Botsvana dahil 32 ülkede bulundu.

İngiltere'de tespit edilen tür gibi, daha bulaşıcı olduğuna inanılıyor. 501.V2 olarak da bilinen varyant, E484K mutasyonunu içeriyor ve bu, bazı aşıların neden şimdiye kadar ona karşı daha az etkili bulunduğunu açıklıyor.

Güney Afrika, Oxford / AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımını şimdilik askıya aldı ve diğer aşıların yaygınlaşmasını hızlandırıyor.

NOT: Geçen hafta DSÖ Başkanı, COVID-19 aşılarının dörtte üçünden fazlasının sadece 10 ülkede uygulandığını ve yaklaşık 130 ülkede aşılamanın henüz başlamadığını vurgulamıştı.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *