ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dr. Bekir Kılyar’a yargı yolu açıldı

Dr. Bekir Kılyar’a yargı yolu açıldı
YAYINLAMA: 20 Eylül 2021 / 14.33
GÜNCELLEME: 20 Eylül 2021 / 14.33
Devlet Hastanesi’nin verdiği acil raporları ne kadar geçerli? Bilimsel olarak sakıncalı olduğu halde, ‘Şu anda’ diye kelime oyunu ile doktorlar sorumluluktan nasıl kurtuluyor?

Valilik, ağır beyin travması geçirmiş hastaya ‘hayati tehlikesi yoktur’ raporu vererek, ölüme neden olan şahısların tutuklanmasını engelleyen Devlet Hastanesi doktoru Bekir Kılyar’ın acilde verdiği tüm raporları incelemeye aldırdı. Doktora kınama cezası verildi, görev yeri değiştirildi ve yargılanmasına izin verildi.

  1. Bekir Kılyar, 5 Ekim 2002 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu ağır beyin kanaması geçiren Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgül Balcıoğlu’nun annesi Sultan Balcıoğlu’na ‘şu anda hayati tehlikesi yoktur' raporu vermişti. Polis ise, ‘Şuuru kapalı ve uyku hali mevcut olduğu İçin ifadesi alınamadı’’ diye tutanak hazırlamıştı. Tıp fakültesinin bilimsel raporu ile ‘şu anda’ diye bir ifadeyle hastaya ‘hayati tehlikesi yoktur’ raporu verilmesinin sakıncalı olduğu ortaya çıkınca. Devlet Hastanesi acil servisi raporlarının ne kadar geçerli olduğu tartışılmaya başlandı. Doktorların, acil raporlarına kelime oyunu ile ‘şu anda’ ibaresini ekleyerek sorumluluktan kurtulduğu ifade edildi.

Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgül Balcıoğlu, ‘şu anda hayati tehlikesi yoktur’ diye rapor vererek, annesinin ölümüne neden olan sürücünün tutuklanmasını önleyen Dr. Bekir Kılyar hakkında Cumhuriyet Savcılığı ve Tabip Odası Başkanlığına suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı, Valiliğe yazı yazarak, Devlet Hastanesi doktoru olan Bekir Kılyar’ın yargılanmasına gerek olup olmadığını sordu.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı tahkikat sonucu Dr. Bekir Kılyar’ın olayda hatalı ve yanlış davrandığı Tıp Fakültesinden de görüş sorularak kesinlik kazandığı için Bekir Kılyar hakkındaki dosya, yargılanması izniyle İdare Mahkemesine gönderildi.

Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgül Balcıoğlu’nun Bekir Kılyar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı başvuru üzerine Kılyar devlet memuru olduğu için Valilikten olayın soruşturularak yargılanmaya gerek olup olmadığı soruldu. Valilik olayı Sağlık Müdürlüğü’ne havale etti. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yalçın Mahsereci, olayda doktorun kusurunun bulunup bulunmadığını araştırmak için Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanlığı’na yazı yazarak görüş sordu.

Acil ve adli vakalarda ‘şu anda’ ibaresini koyarak ‘hayati tehlikesi yoktur’ şeklinde rapor verilmesinin hekim hatası olduğunun bilimsel olarak kanıtlanmasıyla, Vali Erhan Tanju, Dr. Bekir Kılyar’ın Devlet Hastanesi acil servisinde verdiği tüm raporların inceletilmesi ve görev yerinin değiştirilmesi talimatını verirken, rapor üzerine şu karara varıldı: “Kafa travmalı hastalarda şu anda hayati tehlikesi yoktur” şeklindeki ifadenin doğru bir kavram olmadığı, bu itibarla yapılması gereken işlemleri tam olarak yapmadan hastaya “hayati tehlikesi yoktur” şeklinde rapor düzenlenmesi meslekte dikkatsizlik, acemilik gösterdiği ve bu suretle görevini ihmal ettiği anlaşıldığından, Dr. Bekir Kılyar hakkında 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Hakkındaki Kanun’un 6. maddesi gereğince soruşturma izni verilmesine karar verildi.” Bu kararın Dr. Bekir Kılyar’a tebliğinin ardından Kılyar’ın, karara 10 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor, idare Mahkemesi, dosyayı ve itirazı inceledikten sonra Kılyar’ı Cumhuriyet Savcılığına sevk edebilecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *