ANASAYFA arrow right Güncel

Döviz ve hammaddede fiyat artışı gıdada sahtecilik riskini arttırıyor

Döviz ve hammaddede fiyat artışı gıdada sahtecilik riskini arttırıyor
YAYINLAMA: 21 Eylül 2020 / 18.26
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2020 / 18.59
Tarım ve Orman Bakanlığı, 91 firmaya ait 113 parti üründe taklit, tağşiş ve hile yapıldığını açıkladı. Açıklanan firmalar arasında Gaziantep’ten de isim olması dikkat çekti

Konuyu değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, insanların tüketim konusunda bilinçli olması gerektiğini belirtirken, “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha çok ve daha etkin gıda denetimi ile halk sağlığını, gıda güvenliğini, gıda güvencesini garanti altına alması gerekiyor. Dövizin artışı, gıda ürünlerinin hammadde fiyatlarının artması gıda sahteciliği riskini daha da arttırıyor” dedi.

Fiyatların ve maliyetlerin artması taklit ve tağşiş ve gıda hilelerini artıracak

Aydın, gıda fiyatları ile birlikte tarım ve orman ürünlerinin maliyetinin artmasıyla taklitin ve tağşişin ve gıda hileleri sahtekarlığının artacağını söylerken, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı son göre gıda hilelerinde bir artış söz konusu. İnsanların alım güçleri düşüyor ve gıda ürünlerinin maliyetleri giderek artıyor, hayat pahalılaşıyor. Bu pahalılığın yanında sahtekarlar boş durmayacaklar, bir şekilde onlar da rekabet ortamında haksız rekabet sağlamak için halkın sağlığını, gıda güvenliğini ve can güvenliğini tehlikeye atmaktan geri durmayacaklar” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Genelde alkollü içeceklerde butil alkol kullanıldığını ifade eden Aydın, ‘Tersiyer butil alkol’ dediğimiz, artık metil alkolün yerine kullanılan yine toksit etkisi olan, karaciğerde ve pankreasta kansere neden olan, akut belirtileri aniden ortaya çıkan belirtiler gösteren bir toksit alkol ürün. Bu alkol ürünlerinde çokça kullanılan bir tağşiş. Alkollü içeceklerde tersiyer butil alkole rastlandığını görüyoruz. Enerji verdiğini iddia eden gazlı içecek ve çikolatalarda da daha çok taklidin yapıldığını, içerisine sildenafil denilen bir ilaç etken maddesi katılarak sahte bir enerji hissi, ilaç kaynaklı bir enerji hissi verildiğini görüyoruz” diye açıklamada bulundu.

Bitkisel yağlarda tağşiş uzun zamandan beri var

Zeytinyağları ile birlikte bitkisel yağlar ve arıcılık ürünlerinde çok fazla tağşiş yapıldığının tespit edildiğini kaydeden Aydın, “Türkiye'nin arı varlığı, arı sayısı ve arıcı sayısına göre piyasadaki ürün miktarı ve üretici sayısı arasındaki bir oransızlık olduğunu biliyorduk. Yapılan analizlerde de arıcılık ürünlerinin genelde süzme ballarda fruktoz ve glikoz şuruplarının karıştığını görüyoruz. Bir diğer tağşiş de uzun zamandan beridir bitkisel yağlarda var. Bitkisel yağlarda tağşiş uzun zamandan beri var. Karışım yağlar pahalı yağların içerisine karıştırılarak oransal olarak pahalı ürünün maliyeti düşürülmeye çalışılıyor. Son dönemde bakanlığımız tarafından yapılan analizlerde gördük ki zeytinyağında da çok fazla tağşiş var. İçerisinde çok fazla farklı tohum yağları ve farklı yağ asitlerine rastlanmış. Zeytinyağı fiyatının giderek artması ve talebin artarken arzın belli bir noktada sınırlı kalması taklit ve tağşişin zeytinyağında ve diğer yağlarda bu gıda sahteciliğinin devam edeceğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Tağşiş halk sağlığını önemli ölçüde tehdit etmekte

Baharat ürünlerine boya karıştırıldığını açıklayan Aydın, “Ürünlerin daha albenili daha renkli ve daha cazip görünmesi için içerisine gıda boyasının olduğu tespit edilmiş. Baharat ve bitki çaylarında da gıda boyasına ve ilaca rastlanmış. 113 ürünün çoğunluğunu kapsayan et ürünlerini gördük. Et ürünlerinde de daha çok köfte, kıyma ve lahmacun gibi boyutu küçültülmüş, kıyma haline getirilmiş, karışım halinde satılan et ürünlerinde kanatlı eti, taşlık, ucuz hayvanların ve ticari olarak insanlar tarafından çok beğenilmeyen ve tüketilmeyen, kısımlarının boyutu küçültülerek bu ürünlerin içerisine karıştırılmış ve ürünlerin fiyatları düşürülmüş Ürünlerin mali değerleri düşürülmüş, aynı zamanda kontrolsüz ve mevzuata aykırı yapılan bu tağşiş halk sağlığını önemli ölçüde tehdit etmekte” değerlendirmesinde bulundu.

Binlerce sağlıksız ürünün dışarıda olduğu ile ilgili çok ciddi kaygılarımız var

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “En büyük görev Tarım ve Orman Bakanlığı’na düşüyor.

Bakanlığımız, kamu spotlarını, tüketiciyi bilinçlendirme çalışmalarını, gıda ile ilgili eğitimleri daha da artırması lazım. İlkokul düzeyinden akıllı bir tüketici iyi bir tüketici nasıl yetiştirilir bir yandan bunu sağlaması, bir yandan da denetimlerini sıklaştırması lazım. 8 yılda 3 bin 600 firma yakalandı. Daha henüz yakalanmayan bakanlık tarafından tespit edilemeyen, analizi yapılmamış binlerce sağlıksız ürünün dışarıda olduğu ile ilgili çok ciddi kaygılarımız var. Vatandaşları Alo 174 hattını etkin olarak kullanmaları, şüpheli her durumda alo gıda hattını aramaları konusunda uyarıyoruz. İyi bir tüketici, bilinçli bir tüketici en iyi deneticidir diyoruz. Vatandaşları tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmelerini ve bilinçli bir tüketici olmak için bu konudaki okuryazarlıklarını ve farkındalıklarını arttırmalılar.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *