ANASAYFA arrow right Güncel

Döviz, Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla geriledi: Dolar 7,52, euro 8,78 seviyesinde

Döviz, Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla geriledi: Dolar 7,52, euro 8,78 seviyesinde
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 16.06
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 16.06
Dün Merkez Bankası'ndan gelen faiz artırım kararı ve ardından bugün BDDK'nın swap işlem limitlerini esnetmesi dolar ve euronun aşağı yönlü hareketini güçlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) süpriz faiz artımı TL cinsi yatırım araçlarına dün ciddi bir iyimserlik getirirken bankacılar karar ardından bugün ortalama fonlama maliyetinin oluşacağı yer için bankanın likidite adımlarını izleyecek.

TCMB, dün dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25'e yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11,75'e, geç likidite penceresi faiz oranı yüzde 13,25'e yükseltilmiş oldu. TCMB'nin kararı piyasalarda sürpriz etkisi yarattı.

Merkez Bankası'ndan iki yıl sonra faiz hamlesi geldi: Politika faizini yüzde 10,25'e çekti

Merkez Bankası, eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faizlerde 200 baz puan artışa giderek, politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 10,25 düzeyine çıkardı.

Reuters'ın anketine katılan 17 kurumdan 14'ü politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyor, üçü ise 100 ila 150 baz puan artırım bekliyordu. Analistler, Merkez Bankası'nın "faiz artışına gitme kabiliyetini" gösteren kararı genel olarak pozitif yönde atılan bir adım olarak yorumladı.

Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması ve geçmişte faiz nedeniyle TCMB'de başkan değişikliği yaşanmış olması nedeniyle, bankanın daha fazla sıkılaştırma için politika faizini kullanması beklenmiyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *