ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Döviz beyanı kaldırılsın

Döviz beyanı kaldırılsın
YAYINLAMA: 27 Ocak 2023 / 15.16
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2023 / 15.16
Irak’la yapılan ticarette döviz çıkışının 10.000 dolarla sınırlandırılmasını, ihracatçıların Irak pazarından yeterince yararlanamaması için alınan bir karar olduğunu ifade eden güneydoğu sanayici ve iş adamları derneği genel başkan yardımcısı, başlatılan uygulamanın Türk ihracatçılarının ticaretini engellemek, pazar üzerindeki hakimiyetini kırmaya yönelik olduğu açıklandı.

Irak’ta ciddi bir devlet yapısı olmadığı gibi ciddi bir bankacılık sistemi de olmadığını kaydeden yetkililer, bu yüzden yapılan ticaret sonrasında paraların elden getirildiği, başlatılan 10.000 dolar sınır uygulamasına hükümet çözüm üretemiyorsa döviz beyan tutanağını uygulaması kaldırılarak paraların getirilmesine yardımcı olunmasını istedi.

Irak’tan döviz çıkışlarına getirilen 10.000 dolarlık sınır, yanlış ve bir o kadarda düşündürücü bir uygulama olduğunu hatırlatan yetkililer sözlerine şöyle devam etti: “Altında başka sebepler aranabilir. Son dönemlerde yaşananlara bir bakarsak bunu anlamakta güçlük çekmeyeceksiniz. Uygulamayı karara bağlayan Irak’taki ABD’lilerdir. Bu uygulamayla resmen Türk iş adamlarının önü kesilmek istenmektedir. Hükümet eğer Irak‘taki ABD’lilerle bu konuda çözüm üretemiyorsa bazı engelleri ortadan kaldırsın ve bizlerin önünü açsın. Biz bu sorunların altından kendi çabamızla kalkalım” dedi.

Hükümetin yapacağı bürokratik engelleri kaldırma konusunda yapılan ticarette şart olan döviz beyan tutanağı uygulamasını erteleyerek başlanabileceğini kaydeden yetkililer, Habur gümrük kapısında deklere edilen bu uygulama kaldırılırsa Irak’taki paraların Türkiye gelebileceğini söyledi. Deklarenin kalkınması ile birlikte Türkiye’deki bankaların da döviz veya tutanağını istememesi gerektiği, sorun çözümlenene kadar bu uygulamanın başlatılması gerektiğini belirten yetkililer, “Şu anda Türkiye ile Irak arasında aylık 120 milyon dolarlık ihracat yapılmakta. Bunun 10.000 dolarlık sınırlarla Türkiye’ye getirilmesi hem tüccarı hem de alacağı olan insanları zarara uğratacaktır. Bu yüzden Irak’ta mal almaktan kaçınanlar olacaktır. Sorun gümrükte deklere edilen döviz beyan tutanağının kaldırılması ile açılabilir. İş adamı kendi imkanlarıyla Türkiye’ye parasını getirebilir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *