ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Dolunun gövde ve dallarını parçaladığı 536 bin 477 fıstık ve zeytin ağacı kurtarıldı

Dolunun gövde ve dallarını parçaladığı 536 bin 477 fıstık ve zeytin ağacı kurtarıldı
YAYINLAMA: 26 Mart 2021 / 13.31
GÜNCELLEME: 26 Mart 2021 / 13.31
Çukurova Üniversitesi’nin hazırladığı ilacı köylüler geceli gündüzlü iki ay çalışarak tüm ağaçlara sürdü ve trilyonluk zarar önlendi.

Kutsal Ramazan Bayramı’na sevinçli bir haberle giriyoruz. Mayıs ayında Nizip ilçesi ile Oğuzeli ilçesinin üstüne kara bir bulut gibi inen dolu afeti sırasında fıstık ve zeytin ağaçlarının gövde ve dallarını parçalayan tavuk yumurtası büyüklüğündeki dolunun meydana getirdiği büyük zarar önlendi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden ilimize gelen öğretim üyeleri Nizip ve Oğuzeli ilçelerindeki paramparça olan fıstık ve zeytin ağaçlarında incelimeler yaptı. Ağaçların kurumasını önlemek için fakültede özel bir sıva yapıldı. Bölgeye, köylere gidilerek dağıtılan mayiler parçalanan ve yırtılan ağaç gövdelerine köylüler tarafından iki ay gibi uzun, zahmetli ve yorucu bir çalışma sonunda sürüldü. Herkes kendi ağacını tedavi etmek zorunda olduğundan bakım çok iyi yapıldı. Budun verimli sonucu da alındı. Bu yıl kurumak üzere olan ağaçlar yeniden filizler vermeye başladı. Gelecek yıl ağaçların kuvvetleneceği, iki yıl sonra da mutlaka iyi ürün vereceği sanılıyor.

Teknik Ziraat Müdürlüğü yetkilileri hasar esnasında 24 bin 196 dönümlük mercimeğin, 18 bin 218 dönüm buğdayın ve 10 bin 791 dönüm arpanın tamamen yok olduğunu ifade ettiler. İlgililer ağaçların kurtarılmasında bilim adamlarımızın yanı sıra köylülerimizin kendi ağaçlarını kurtarmak için üstün bir gayret ve dikkat gösterdiklerini, bir tek ağacın dahi kurumadan kurtarılmasında bunun büyük önem taşıdığını vurguladılar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *