ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dolmalık telaşı sona erdi

Dolmalık telaşı sona erdi
YAYINLAMA: 07 Mart 2023 / 12.57
GÜNCELLEME: 07 Mart 2023 / 12.57
Havaların soğuması, yağmurların başlamasıyla birlikte kurutulmak için apartmanların balkonuna, bahçelere asılan dolmalıklar kilerlere ve mutfaklara taşındı.

Kurutmalıklar diğer illere de gönderiliyor

Hala önemini koruyan kışlık dolmalık hazırlama geleneği ile ilde her yıl binlerce ton patlıcan, biber ve kabak oyuluyor. Yörede kış hazırlıkları kapsamında dolmalık yanında diğer pek çok ilde olduğu gibi turşu ve salça hazırlanıyor.

Aile kendi ihtiyaçları yanında diğer illerde ya da başka ülkelerde bulunan yakınları için de dolmalık biber ve patlıcan hazırlıyor. Her yıl Ağustos, Eylül, Ekim aylarında, kentin geleneksel ürün pazarı konumundaki Elmacı Pazarında en fazla dolmalık patlıcan ve biber satılıyor.

Antepli olup da dolmalık hazırlamayan yoktur

Ev kadını Cennet Yıldırım, kış için dolmalık hazırlamayan ailenin ekonomik bakımdan çok sıkıntıda olduğuna inanıldığını söylerken, “Antepli olup dolmalık patlıcan ve biber oymamak olmaz. Her aile fert sayısına göre dolmalık hazırlar. Kimileri başka illerdeki yakınlarını da düşünür. Kurutulan biber ve patlıcan kimi zaman eve gelen konuk için yemek olur, kimi zaman ziyaretine gidilen bir aile için hediye. Zaten, Gaziantep’te bir adettir, her evde tüm yıl boyunca patlıcan yemeği yapılır. Kışın dolmalık patlıcan bulmak mümkün olmadığından yazdan hazırlamak gerekir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *