ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar/TL için kabus senaryosu uyarısı: Ufukta kara bulutlar belirdi

Dolar/TL için kabus senaryosu uyarısı: Ufukta kara bulutlar belirdi
YAYINLAMA: 14 Nisan 2022 / 17.44
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2022 / 17.44
Barış Soydan, ABD'nin yüksek enflasyonunun ve Rusya'nın başlattığı savaşın uzayacağının kesinleşmesinin Merkez Bankası'nın rezervlerinin de tükenmesi iddialarını güçlendirdiğini söyledi.

Ekonomi yazarı Barış Soydan, dolar/TL kuru için ufukta kara bulutlar belirdiğini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) buna hazırlık yaptığını ileri sürdü. Türkiye'nin doları frenlemek için rezervlerinin kalmadığını söyleyen Soydan, bu nedenle ihracatçılara getirilen yüzde 25'lik Merkez Bankası'na döviz satışı zorunluluğunun yüzde 40'a çıkarılacağını ifade etti.

"Ufukta hem ABD tarafında hem de Rusya tarafında kara bulutlar belirdi" diyerek, dolar/TL kurunu zorlu bir sürecin beklediğini açıklayan Soydan, "Bir yandan rezervlerin tükenişi, bir yandan ABD'de Fed'in 50 puanlık faiz artırma beklentisi, bir yandan da Rusya'nın başlattığı savaşın uzaması nedeniyle bu sezon ülkeye turist gelmeyeceği kesinleşti. Bu nedenle Türkiye doları frenlemek için oldukça zorlanacak" dedi.

Soydan, kişisel YouTube hesabından yayımladığı videoda Türk Lirası'nı bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti.

Merkez Bankası'nın yüzde 40'lık ihracatçı payı hazırlığını hatırlatan Soydan, "Ekonomi yöntemi değirmene taşıdığı suyu yani dövizi artırmaya karar vermiş. Bugün Bloomberg'te yer alan bir haber göre Merkez Bankası'na taşınan su yüzde 25'den ihracatçıların satış oranı yüzde 40'a çıkarılıyor" ifadesinde bulundu.

"Yüzde 25 aslında gayet iyi bir orandı. Böylece Merkez Bankası'nın rezervleri güçleniyordu ve dolar böylece kontrol altında tutuluyordu" diyen Soydan, "Yılbaşından bu yana önce dolar/TL kuru 14'lerin altında şimdi ise 15'lerin altında, Merkez Bankası'nın rezervleri sayesinde. Daha doğrusu Merkez Bankası'nın rezervlerine ihracatçılardan taşınan döviz sayesinde kontrol altındaydı" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI REZEVLERLERİ TOPARLAYAMIYOR

Merkez Bankası'na yüzde 25'in yetmemesinin nedenini açıklayan Soydan sözlerine şöyle devam etti:

"Bloomberg'te bir grafik bulunuyor. Çünkü Merkez Bankası'nın altın hariç mülk rezervleri yani emre amade her an kullanılmaya hazır, rezervleri bir türlü toparlanamıyor. İhracatçılardan yüzde 25 zorunlu satış dahi toparlanmasına yetmemiş. Altın hariç brüt rezervler geçen yılın sonunda ki seviyesinin 7.9 milyar dolar altında. 67 milyar dolarda. Ufukta kara bulutlar beliriyor ve karabulutlar giderek artarken, merkez bankasının rezervlerini bir an önce desteklemeye, güçlendirmeye ihtiyacı var."

UFUKTA KARA BULUTLAR BELİRDİ

Soydan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Evet ufuktaki karabulutlar bir yandan Rusya tarafı bir yandan Amerika tarafı. Amerikan Merkez Bankası Fed'in 25 değil 50 baz puanlık faiz artırımları yapacağı ön görüsü beklentisi. Diğer yandan ise Rusya Ukrayna savaşının beklenenden çok uzun süreceği ortaya çıkması.

Rusya tarafıyla başlayalım. Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Ukrayna'nın İstanbul'daki müzakerelerden geri adım attığını savunuyor. Putin doğruyu mu söylüyor bilmiyorum fakat şurası net. Turizm sezonu açılmadan savaşın sona ereceği beklentisi ümidi suya düşmüş durumda. Yani bu yaz Rusya'dan o beklenen 5 milyondan fazla turist Türkiye'ye gelmeyecek. Ve savaştan önce yapılan pandemi öncesindeki turist sayısına ve pandemi öncesindeki turizm gelirine ulaşırız beklentisi de onu bir kenara kaldırıp koymamıza neden oldu. Dolayısıyla cari açık Türkiye'nin başına bu yıl bela olacak. Belli ki Merkez Bankası da bu duruma hazırlık yapıyor. Yüzde 25'den yüzde 40'a çıkarılma kararının arkasında o da var. Fakat sadece o da yok, Amerikan Merkez Bankası'nın 50 baz puan faiz artırımları, parasal sıkılaşmış ve piyasadan paraya çekecek olması da var.

ABD ENFLASYONU TÜRKİYE'Yİ VURDU

Dün Amerika'da tüketici enflasyonu açıklandı ve Amerikan Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık faiz artırımlarıyla devam edeceği beklentisini artık perçinledi. Çünkü dün Amerika'da enflasyon, son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Ve Fed'in bir şeyler yapması lazım. Yani 25 baz puanlık artırım, 16 Mart'ta yaptığı artırım belli ki kar etmiyor. Daha yüksek oranlı faiz artırımları ile devam etmek zorunda çünkü enflasyon son 40 yılın zirvesinde.

Diğer enstrümanlara bakacak olursak, Dolar endeksi önceki gün 100 seviyesinin üzerine çıkmıştı ve iki yıl aradan sonra. Dolar endeksi yani doların altı güçlü para karşısındaki değerini izleyen endeks, pandeminin başındaki panikle 100'ün üzerine atmıştı ve sonra gerilemişti ama yeniden 100 'ün üzerine çıktı Amerikan parası Japon Yen'i karşısında değer kazandı dün, 126'yı aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bunun arkasında Amerika'da enflasyonun yanı sıra Japon Merkez Bankası Başkanı Kuroda Haruhiko'nun önümüzdeki dönemde Japonya'da ultra geniş, gevşek para politikasına devam edeceklerini açıklamasının da payı var.

ALTIN, 3 BİN YILDIR GÜVENLİ LİMAN

Ons altın uluslararası piyasalarda 1980 doları gördü. O da son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Çünkü altın tarihi boyunca enflasyona karşı koruduğunu tasarruf sahiplerinin birikimlerini ispatlamış 3000 bin yıllık tarihi boyunca bunu göstermiş bir enstrüman. O neden dün enflasyon yükselince Ons altında hemen yukarıya doğru hareketlendi. Ons altın 1980 doları gördü. Ons altın yükselince içeride gram altında yükselişe geçti, bugün 930 liraya dayandı."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *