ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar/TL 17,50 seviyesini geçti: ABD Doları'nın küresel değeri 20 yılın zirvesinde

Dolar/TL 17,50 seviyesini geçti: ABD Doları'nın küresel değeri 20 yılın zirvesinde
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2022 / 17.13
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2022 / 17.13
Dolar/TL yüksek enflasyon ve döviz politikalarına yönelik endişelerle 17,50'yi aştı, piyasalarda ABD faiz artış hızı ve küresel resesyon endişeleri takip ediliyor...

ABD enflasyon verilerinin ardından bugün dolar/TL paritesi 17.50'yi aşarak 17,5106 seviyesine ulaştı, daha sonra 17,49 TL seviyesinden işlem görmeye devam etti.

Dolar/TL yüksek enflasyon ve döviz politikalarına yönelik endişelerle 17,50’yi aşarak yılın en yüksek seviyesine bir kez daha yaklaşırken, piyasalarda ABD faiz artış hızı ve küresel resesyon endişeleri takip ediliyor.

Beklentilerin oldukça üzerinde gelen ABD tüketici enflasyonu verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) fiyat artışlarına karşılık daha da agresif faiz artırımlarına gideceği ve resesyona neden olabileceği beklentilerini kuvvetlendirmiş durumda.

Dün açıklanan ABD tüketici enflasyonu verileri yakıt, gıda ve kira fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketici fiyatları endeksinin geçen ay yüzde 9.1 yükseldiğine işaret etti. Veriler, Fed'in ay sonunda düzenlenecek politika toplantısında beklenen 75 baz puanlık artırımı yerine 100 puanlık devasa bir faiz artırımına gidebileceği yönünde kaygılara neden oldu.

Fed'in ABD'de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrası tarihi bir faiz artışı yapabileceğine ilişkin beklentiler arttı, '100 baz puan artış' seçeneğinin masada olduğu ifade edildi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic dün 100 baz puanlık faiz artışına ilişkin bir soruya, "Her şey mümkün" yanıtını verdi.

ABD başta olmak üzere küresel faiz artışları doları güçlendirirken, aynı zamanda küresel resesyon endişelerini de tetikliyor. Dolar endeksi 108.45 seviyesinde 20 yılın zirvelerine yakın değerini korudu.

TL'DEKİ DEĞER KAYBINI BİR KAMU TERCİHİ

İki hafta önce 17,54 ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) döviz fazlası olan bazı şirketlere TL kredi sınırlamalası sonrası 16,03'e kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'si ise dün günü 872/887 seviyesinde tamamladı

Bu verilere göre TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 14,8, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 24,5 seviyesinde.

Ülkenin son 20 yılda görülmemiş ölçüde bir yoksulluk içine düşebileceği öngörüsünde bulunan ekonomist Murat Kubilay, döviz kıtlığının ekonomiyi daha derin bir krize sürüklediğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL'nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda. Bankacılar ayrıca TL'deki değer kaybını bir kamu tercihi olarak da niteliyorlar.

Resmi tatil nedeniyle piyasalarda bu hafta iki işgünü işlem gerçekleşecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *