ANASAYFA arrow right Güncel

Doların artması piyasayı kilitledi, birçok esnaf icralık durumda

Doların artması piyasayı kilitledi, birçok esnaf icralık durumda
YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 21.16
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 21.16
Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı ve Büyükpasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, doların yükselmesinin sektöre ve esnafa etkisini Sabah’a değerlendirdi.

Doların yükselmesi sonucunda tüm piyasalar da tedirginlik başladı. Vade ve çek ile satışlar bitti, nakit dönemi başladı. Hiç kimse yarın doların ne olacağını bilmediği için geleceğe yönelik yatırım yapamıyor, ürün satanlar satmamaya başladı. Kısacası doların artması tüm piyasaları kilitledi. 
Doların artmasıyla küçük esnafın rekabet gücünü azalttığını belirten Yaz, “Dövizdeki hareketlilik esnafı sektörü tedirgin ediyor. Çünkü hiç kimse önünü göremiyor. Pasajımızda iki hafta içerisinde 3 dükkân kapısına kilit vurdu. Yani yaprak dökümleri yavaş yavaş başladı. BAĞKUR primlerimizi ödeyemiyoruz. Bu işler, esnafa ‘Kemer sık, porsiyonunuzu küçültün’ demekle olmuyor. Derdimizi anlatacak yer yok. Birçok esnaf icralık ve birçoğu da takibe düştü fakat haberi yok” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Vade ve çek ile satış dönemi bitti, nakit para dönemi başladı

İnsanların yaşam tarzının dolar olduğunu söyleyen Başkan Yaz, “Yurt dışından aldığımız birçok ürün ya da ülkemizde üretimi gerçekleştirilen ürünlerin ham maddesi dolar ile geliyor. Türkiye’de yaşıyoruz, ancak dolar ile alıp TL ile satıyoruz. Dolayısıyla doların yükselmesi esnafı çok perişan etti, kredilerini ödeyemiyorlar, ürün alamayacak duruma geldiler. Önceden vadeli satış vardı veya çek verirlerdi ama bunlar kalktı, peşin çalışmaya başladı. Masaya parayı koyuyorsun, ürünleri alıp götürüyorsun” açıklamasında bulundu.

Bu ülkenin bel kemiği ve orta direği olan küçük esnafa sahip çıkılması lazım

Yaz, ham madde yüksekliğinin iç piyasa da satılan ürünlere yansıdığını hatırlattı. “Merkez Bankası’nın 1 puan düşürmesi sonucunda dolardaki artış piyasaları durdurdu, kilitledi. Esnafı, koruması gerekenler neden korumuyor, sorunları ve sıkıntıları dile getirmiyorlar? Bu ülkenin bel kemiği ve orta direği olan küçük esnafa sahip çıkılması lazım. Dükkanını siftahsız kapatanlar var. Sorunları çözmek için kredi almak çözüm değil. Çünkü ödeyemeyince kambur kambur üstüne biniyor” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *