ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolarda tarihi zirve; kur 7,27'i gördü

Dolarda tarihi zirve; kur 7,27'i gördü
YAYINLAMA: 06 Ağustos 2020 / 17.47
GÜNCELLEME: 06 Ağustos 2020 / 17.47
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,11 azalışla 1.090,61 puandan başladı. TL'de yaşanan sert değer kayıpları devam ederken Dolar/TL 7,27'i gördü.

Dolar 7,27813’ü görevi tarihi zirveye ulaştı. Doların 7,26513 seviyesindeki seyri sürüyor. Euro ise 8,607 liradan işlem görüyor

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Altın, doların iç karartıcı ABD istihdam verisinin etkisiyle değer kaybetmesine, Coronavirus salgınına yönelik endişelerin altına olan talebi artırmasının da eklenmesiyle dün rekor seviyeye yükseldi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 2,055 dolar ile tarihi rekor seviyeye yükseldikten sonra 2,042 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,4 yükselerek 2.056 dolar seviyesinde bulunuyor.

Altın fiyatları, rekor seviyeye ulaştıktan sonra, yatırımcıların dikkatlerini potansiyel yeni teşviklere, karışık gelen ABD verilerine ve koronavirüs aşısına ilişkin umut verici gelişmelere çevirmesi sonrası sakin bir seyir izledi.

ABD'de Demokratlar, pandemi destek paketi konusunda haftanın sonu olarak belirlenen son tarihe kadar anlaşmaya varılması için Cumhuriyetçilerin daha fazla taviz vermesi gerektiğini söylüyorlar. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin açıkça daha fazla mali desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

ABD'de ADP Research Institute'un açıkladığı verilere göre, özel sektör istihdamındaki artışlar temmuzda yavaşladı. Bu durum, Coronavirus pandemisindeki artışın işgücü piyasasını ve ekonomik toparlanmayı olumsuz etkilediğini işaret ediyor. ABD'de hizmet sektörü temmuz ayında Şubat 2019'dan bu yana en hızlı genişlemesini gerçekleştirdi.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk dün, altın fiyatlarında yaşanan yükselişle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

Lübnan'da yaşanan patlamanın o bölgede bir stratejik gerginlik oluşturacağı beklentisini artıracağını söyleyen Yıldırımtürk, “Bilinen nedenlere ek olarak bugünkü yükselişte Lübnan'da yaşanan patlamanın da etkisi var. Dün akşam sadece altın yükseldi. Bu da stratejiik gerilim ve Lübnan kaynaklı. Bunun yanında ABD Senatosu'nda görüşülecek olan 1 trilyon dolarlık yeni destek paketi de ons altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor” demişti.

PETROL FİYATLARI YATAY SEYREDİYOR

ABD ham petrol stoklarının beklenenden az olması ile dün son beş ayın zirvelerini gören petrol fiyatları, artan koronavirüs vakalarının talep üzerinde etkisi olacağı endişeleriyle çoğunlukla yatay seyretti.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,2 değer kazanarak 45,25 dolar seviyesine yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,1 değer kaybederek 42,16 dolar seviyesine geriledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *