ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar yeni haftada tarihi seviyelerde

Dolar yeni haftada tarihi seviyelerde
YAYINLAMA: 07 Eylül 2020 / 14.54
GÜNCELLEME: 07 Eylül 2020 / 15.15
Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları izleniyor

Geçen haftayı 7,43 seviyelerinden kapatan dolar yeni haftada 7,45 seviyelerinde. Euro, 8,82'lerden işlem görüyor. Merkez Bankası'nın atacağı adımlar piyasaların takibinde olacak.

Küresel piyasalarda dolarda güçlü bir görünüm olmamasına karşın dolar/TL güne tarihi zirve olan 7,46'nın hemen altında başlarken piyasalarda sıkılaştırma adımları izlenmeye devam ediliyor. ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle işlem hacimlerinin bir miktar azalması bekleniyor.

Geçen hafta yüksek enflasyon ortamında TL getirisinin yeterliliği sorgulanırken bu endişelerin döviz ve altın cinsi varlıklara yeni bir yönelim ve dolar/TL'de yeni bir baskı unsuru oluşturup oluşturmayacağı piyasalarca yakından izleniyor.

TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. TCMB sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini geçen hafta itibarıyla yüzde 10,16'ya kadar yükseltti. Ancak, yükseliş geçen hafta itibarıyla son buldu. Fonlama maliyetindeki düşüşler günde 1 baz puan ile oldukça sınırlı olsa fonlamanın yeni karar olmaksızın yüzde 10-10,50 bandında kalması bekleniyor.

Enflasyonda yıllık bazda düşüş beklentileri, yeni revizyonlarla yerini en iyi ihtimalle yatay bir seyir beklentisine bırakırken sıkılaştırma adımlarının yeterliliği piyasalarda soru işartlerini beraberinde getiriyor. TCMB ise gerektiğinde sıkılaşma için yeri olduğu mesajını veriyor.

Deutche Bank geçen haftaki raporunda, TCMB'nin sıkılaştırmayı durdurması sonrası, "Bu oldukça şaşırtıcı ve beklentilerimize aykırı... Daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç var" demişti.

Daha fazla sıkılaştırma ya da polika faizi ile doğrudan artış olmaksızın, TL'nin daha çok değer kaybına maruz kalabileceği 7,5'in üzerine çıkabileceği belirtildi.

TL'deki birikimli değer kaybı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) verilerine de yansırken, REK ağustosta 63.71'e gerileyerek rekor düşük seviyelere yaklaştı.

Dolar/TL bu sabah saat 7,45, euro/TL 8,82 seviyelerinden işlem görüyor.

Dolar, ağustosta ABD istihdamındaki büyümenin daha da yavaşladığını gösteren veriler sonrası bugünkü tatile (ABD) bağlı düşük işlem hacimlerinde yatay seyretti. İşlemciler, Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü yapacağı toplantıya odaklandı.

YÜKSEK ENFLASYONDA SIKILAŞTIRMA YETERLİ Mİ?

Enflasyon, Ekim 2018'de yüzde 25'i aştıktan sonra düşüş eğilimine girdi ve Ekim 2019'da yüzde 8,5'li seviyelere kadar geriledi. TCMB son bir yılda politika faizini yüzde 24'ten yüzde 8,25'e kadar indirdi. Ancak enflasyon tek hanede kalıcı olmadı. 

Kasım 2019'da yeniden çift haneye yükselen enflasyonda TCMB'nin temmuz ayından başlayacak şekilde belirgin düşüş öngörüsü de tam olarak gerçekleşmedi. Enflasyon, haziranda yüzde 12,62, temmuzda yüzde 11,76, ağustosta yüzde 11,77 oldu. 

Lokallerin dövize yönelimini ve yüksek cari açığı beraberinde getiren sert faiz indirimleri sonrası ise son bir ayda atılan adımlarla bireysel odaklı hızlı kredi artışı maliyetlendirilerek yavaşlatıldı. 

Döviz ve altın cinsi yatırımlarını temmuz ortasından itibaren üç haftada 15,5 milyar dolar artıran lokal yatırımcılar TL getirilerindeki artış sonrası aldıkları varlıkları birkaç milyar dolar da olsa bozdurdular. Mevduat getirileri bir ay vade için yüksek montanlı işlemlerde yüzde 13 civarına kadar yükseldi. 

Sıkılaştırmada son adım ise BDDK'nın cuma günü açıkladığı tüketici kredileri için vade sınırını 60 aydan 36 aya indirilmesi oldu. 

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor ve kademeli olarak 500 baz puana yaklaşıyor. Beş yıllık CDS bu sabah itibarıyla 507/517 seviyesinde bulunuyor. Kasımda 2018'den beri ilk kez ihracı yapılacak olan gösterge 10 yıllık tahvilde ise cuma günü son işlem yüzde 13,88 oldu. 

Öte yandan, piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip edilen ana konular arasında yerini koruyor. Bugün ayrıca kabine toplantısı da izleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *