ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar, yeni haftada 7,50 seviyesinin altında: Piyasada hacimler düşük seyrediyor

Dolar, yeni haftada 7,50 seviyesinin altında: Piyasada hacimler düşük seyrediyor
YAYINLAMA: 28 Aralık 2020 / 17.50
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2020 / 17.50
Merkez Bankası'nın politika faizini geçen hafta beklentilerin üzerinde artırması sonrası TL'ye yönelik beklentilerde genellikle iyimserlik hakim durumda. Kur bugün 7,49 seviyesini gördü.

Küresel yatırımcılar piyasadan yeni yıl öncesi büyük ölçüde çekilirken yeni pozisyon alma istekliliği önümüzdeki yılın ilk günlerine kalacak olmasıyla hacimlerin düşük kalması bekleniyor. Politika faizinde geçen hafta beklentilerin üzerinde artış yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikasını kullanma kabiliyeti nedeniyle sorgulanan kredibilitesini artırırken TL'ye yönelik beklentilerde de genellikle iyimserlik hakim durumda.

TCMB, politika faizini 200 baz puan artışla beklentilerin üzerine çekip yüzde 17'ye yükseltirken para politikasında sıkı duruşun, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğine dikkat çekti. 

Dolar/TL, hafta başında küresel piyasalardaki dalgalanmaya paralel 7,63-7,7350 bandında dalgalandı. Ancak, TL benzer para birimlerine göre TCMB'den yeni sıkılaştırma beklentileriyle ve petrol fiyatlarındaki düşüşle pozitif ayrışmıştı. Dolar/TL, geçen hafta beklentilerin üzerindeki faiz artışının ardından gerilediği 7,50'nin hemen altında sakin bir seyir izliyor. Euro, bu sabah 9,16 seviyesinde. 

Bankacılar, BDDK'nın taksit sınırlamaları gibi para politikasında sıkılaştırmayı tamamlayıcı adımlarının faiz artışının etkinliğini artıracağına dikkat çekti. Benzer şekilde sigara vergi indirimleri de enflasyona yaklaşık 50 baz puan destek olacak. Bazı bankacılar TCMB'nin politika faizinin 2021 için tepe noktasına ulaşmış olduğunu düşünüyorlar.

Denizbank günlük raporunda, "Dolar/TL işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça TL lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7,54-7,31 destek, 7,73-7,77 ise direnç olarak izlenebilir" dedi.

Öte yandan, TCMB Başkanı Naci Ağbal, cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşılabileceği yönündeki kararlı mesajlar ve swap işlemlerinin ocak ayından itibaren günlük açıklanacağı bilgisi ön plana çıktı. 

TCMB eski Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ise TBMM'de Naci Ağbal'a 130 milyar dolar olduğu tahmin edilen rezerv satışlarının "karanlıkta" kaldığını belirterek kime ne kadar rezerv satıldığını ve bunun için teftiş yapılıp yapılmayacağını sordu. Yılmaz, Twitter mesajında bu sorulara yanıt alamadığını ancak, Ağbal'ın daha sonra yanıtlayacağını söylediğini belirtti.

Bankacılar beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizin Türkiye için yüzde 5,6 ile gelişmekte olan ülke ortalaması olan yüzde 0,5'in oldukça üzerine çıkarılmasının yabancı yatırımcı için önümüzdeki yıl net bir portföy girişi anlamına geleceğini düşünüyorlar. Faiz artışının yabancı yatırımcılardan ziyade lokal yatırımcılar için önemine dikkat çekiyorlar. 

Lokaller, son iki senede döviz ve altın varlıklarını yaklaşık 70 milyar dolar tutarında artırdı. Geçen hafta açıklanan verilere göre, lokal döviz altın mevduatları 234,1 milyar dolarla tarihi zirvede. TCMB son iki yılda kaybettiği yaklaşık 130 milyar dolar döviz rezervini yerine koymak için ise dolarizasyonun tersine çevrilmesinin önemine vurgu yapıyor.

Bu kapsamda piyasalar yıl sonu tatili nedeniyle sakin seyreden bu günlerin ardından 2021'in ilk dönemlerinde yabancı yatırımcı girişlerinin süreceğini ancak lokallerin nasıl bir seyir izleneyeceğinin de önemli olacağını belirtiyorlar. Bankacılara göre dünkü adım da en azından yeni dolarizasyonun önüne geçecek.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan gerilediği 315/325 seviyesinde işlem görmeyi sürdürüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *