ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar kurundaki dalgalanmanın nedeni likidite ve güven sorunu

Dolar kurundaki dalgalanmanın nedeni likidite ve güven sorunu
YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 14.09
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 14.34
TL'deki sert dalgalanmaların sebebi olarak analistler düşük likidite ve güven sorununa dikkat çekerken ekonomi yönetiminin söylemlerini bir an önce eyleme dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.

Son iki haftadır ekonomi yönetiminde ve para politikasındaki değişim TL varlıklarına ilgiyi artırmış, dolar kuru geri çekilme yaşamıştı. Türk Lirası dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olarak öne çıkarken Borsa İstanbul bankacılık hisseleri öncülüğünde rekor üstüne rekor kırdı.

Borsa rekorlarına devam etse de dolar kurundaki gevşeme yeniden bir yükseliş sinyaline döndü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) uzun süredir beklenen aktif rasyosunun kaldırılması haberi gelmesine rağmen önceki gün dolar 8 liranın üzerine yeniden çıkarken dün 7,95 seviyelerinde 8 lira sınırına yakın bir seyir izledi.

Dolar endeksinin Nisan 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilediği bugünlerde kurdaki bu sert dalgalanmanın nedeni ne?

Dünya gazetesindeki habere göre, analistler öncelikle bu durumu likidite eksikliğine bağlıyor ki bunun da ana kaynağı pandemi döneminde getirilen swap kısıtlamalarıyla ilintili. Aynı zamanda ortada oldukça ciddi bir güven sorunu bulunduğunu belirten analistler yerli yatırımcının hareketlerine dikkat çekti. Yerli yatırımcılar halen döviz mevduat hesaplarını artırmaya devam ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *