ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dolar 7,35 seviyesinin altına indi

Dolar 7,35 seviyesinin altına indi
YAYINLAMA: 06 Ocak 2021 / 17.57
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2021 / 19.46
Küresel hisse senedi piyasası, Georgia'da tekrar edilen seçimlerde Demokratların kazanma ihtimaline karşı yatırımcıların beklemeye geçmesiyle gerilerken, ABD tahvil getirileri yükseldi.

ABD'nin Georgia eyaletinde tekrar edilen seçimler küresel piyasalarda riskten kaçışı tetiklerken dolar/TL ise 7,35 seviyesinin altına inerek, 7,33-7,34 seviyelerinden işlem görüyor.

Küresel hisse senedi piyasası, ABD'nin Georgia eyaletinde tekrar edilen Senato seçimlerinde Demokratların kazanma ihtimaline karşı yatırımcıların beklemeye geçmeleriyle gerilerken ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD'nin S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0,43 gerilerken, Nasdaq vadelileri ise Demokratların büyük teknoloji şirketlerine daha sıkı regülasyonlar getirebileceği endişesiyle yüzde 0,7 düştü. ABD'nin 10 yıllık devlet tahvil getirileri ise yüzde 0,987'ye çıkarak, Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD Senatosu'nda Demokrat Raphael Warnock, Georgia eyaletindeki iki Senato koltuğundan birini kazanarak eyalet tarihindeki ilk siyah senatör oldu. 3 Kasım'daki seçimlerde netleşen eyaletlerde koltuk dağılımı 100 sandalyeli Senato'da, 50 Cumhuriyetçi'ye karşı 48 Demokrat dengesinde kaldı. Georgia'daki seçimlerde bir koltuğu bile almaları durumunda Cumhuriyetçiler, Senato'daki çoğunluğunu korumuş olacak. Eyaletin iki Senato sandalyesi için Raphael Warnock ve Jon Ossoff, Cumhuriyetçi Senatörler Kelly Loeffler ve David Perdue’nun sandalyelerini kapmak için yarışıyor.

Bloomberg'in haberine göre, yüzde 60’ı sayılan oylara göre Demokrat adaylar Cumhuriyetçi rakiplerine karşı yarışı ufak farkla önde götürüyor. Ancak uzaktan kullanılan oylarının başkanlık seçimindeki gibi fazla olması sebebiyle kesin sonuçların alınması günler bulabilir.

Yine de Demokratların yarışı önde getirmesiyle ABD tahvillerinde satışlar görülürken Nasdaq 100 vadelilerinde düşüş hızlandı. Seçimler aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın 3 Kasım Başkanlık Seçimi sonuçlarını değiştirme çabalarının gölgesinde gerçekleşiyor. Trump, Georgia eyalet yetkililerine Biden’ı yenmek için yaklaşık 12 bin oya ihtiyacı olduğunu söylemiş, yetkililere “oyların yeniden hesaplanması” için baskı yapmıştı.

Dolar/TL, dün dar bantta küresel piyasalara paralel her iki yönlü dalgalanmasının ardından bu sabah güne 7,4'ün hemen altında başladı. Kur daha sonra 7,35 seviyesinin altına indi. 

Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL'deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler de hergeçen gün artıyor. HSBC dün müşterilerine 7,1 hedefi ile TL'de yeni pozisyon önerdi.

Piyasalarda TL'de ve TL cinsi yatırım araçlarında son beş yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021'de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim.

2019 yılını 5,95 civarında tamamlayan dolar/TL Kasım başında Berat Albayrak'ın sürpriz istifası öncesi 8.58'e kadar yükselmişti. TL, dolar karşısında kasım ayı başından 2020 sonuna kadar yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Ancak 2020 yılında bakıldığında TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık yüzde 20 düzeyinde oldu.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra küresel riskten kaçışla sınırlı yükselişte. CDS bugün 314/321 seviyesinde.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *