ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Doktorlar iş bıraktı, hastaneler boşaldı

Doktorlar iş bıraktı, hastaneler boşaldı
YAYINLAMA: 10 Mart 2023 / 13.00
GÜNCELLEME: 10 Mart 2023 / 13.00
Doktorların iş bırakma eylemi nedeniyle Gaziantep’teki resmi ve özel hastanelerde dün hasta yoğunluklarında büyük bir azalma olurken, SSK’da acil vakalar dışında muayene yapılmadı.

Devlet ve Çocuk Hastanelerinde ise hekimlerin çoğu çalışmadı. Bu arada doktorlar özel muayenehanelerini gün boyu açmadı. Özel hastanelerde de aynı şekilde hasta yoğunluklarında büyük bir azalma oldu. Doktorların iş bırakma eylemi nedeniyle acil vakalara yönelik hizmetin aksamaması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ekip hastaneleri tek tek dolaştı.

Hekimlerin bazısı eyleme uydu, bazısı uymadı

Türk Tabipler Birliği ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın aldığı ortak kararla dün yurt genelindeki hastanelerde saat 08:00-17:00 arasında acil birimler dışındaki durumlarda hizmet verilmedi. Sağlığın ticarileştirilmesine karşı eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti, iş güvencesi ve insanca yaşanabilecek ücret için yapılan iş bırakma eylemine Gaziantep’teki hekimlerde katıldı. SSK Bölge Hastanesi ile SSK Dispanseri hekimleri hiçbir hastayı muayene etmedi. SSK Dispanseri girişinde bekleyen çalışanların, hasta kabul edilmediğinin hatırlatılması üzerine hastalar geri döndü. Devlet Hastanesi polikliniklerinde hasta kabulü yapıldı, ancak hasta sayısında büyük bir azalma görülürken bazı hekimler, odasında olmasına rağmen hasta kabul etmedi, bazıları gelen hastaları muayene ederek gönderdi.

Kamu hastanelerinin yatırımları durma noktasında

Bu arada SES Gaziantep Şubesi Başkanı Ayten Çeri, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, AKP hükümetinin sağlığa yeterli payı ayırmadığını belirterek, Türkiye’de sağlık sisteminde finans yetersizliği yaratıldığını, ancak diğer yandan sağlık hizmeti veren özel kuruluşların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için özel teşviklerle bu kuruluşlara kaynak aktarımı yoluna gidildiğini söyledi. Kamu emekçilerinin özel hastanelere doğrudan sevki uygulamasına geçilerek, özel hastanelere kaynak aktarıldığında, kamu hastanelerine yönelik yatırımların durma noktasına geldiğine dikkat çeken Çeri, sözlerine şöyle devam etti.

Prim ödeme gücü olmayanlar sistem dışına itilecek

“1 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe giren protokol ile SB ve SSK Hastanelerin de karşılıklı yaralanma uygulaması başlatılmıştır. Uygulama bu alanda yaşanan kuyrukları engellememiştir. Hükümetin sorunları çözeceği iddiasıyla gündeme getirdiği Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile sağlık hizmeti almak için çalışanların ücretlerinden yüzde 6 prim kesilmesi öngörülüyor. İşverenin ödeyeceği yüzde 6,5 prim ise gider olarak gösterilerek, vergiden düşürülecek tarzda ele alınıyor. Prim ödeme gücü olmayanlar sistem dışına itilecek.”

Bütçede sağlığa yüzde 10 pay ayrılsın

Hükümetin 2004 yılı bütçesinde sağlığa en az yüzde 10 pay ayırması gerektiğini söyleyen Çeri, halkın ücretsiz sağlık hakkına, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri iş güvencesine sahip olması gerektiğini kaydetti.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *