ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Doktor ile hasta arasındaki güven yeniden tesis edilmeli

Doktor ile hasta arasındaki güven yeniden tesis edilmeli
YAYINLAMA: 05 Mart 2021 / 13.46
GÜNCELLEME: 05 Mart 2021 / 13.46
Türkiye’de hekimlerin maddi ve manevi yönden çok zor şartlar altında çalışmaya mahkum edildiğini ifade eden Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Mustafa Özgün, hekimlerin özlük haklarının günün ekonomik koşullarına uygun olmadığını vurguladı. Özgün, meslek etiğine uymayan, yanlışlara yönelen hekimlere uyanda bulunmak üzere etik kurulu kurduklarını kaydetti.

Hasta hekim arasında parasal ilişkilerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Özgün, bu durumun hekimle hasta arasında güvensizlik yarattığını vurguladı. Tabipler Odası Başkanı Dr. Özgün, “Hekimlerin özlük hakları yetersiz. Bugün bir pratisyen hekim günlük 20 milyon lira, uzman hekim ise 30 milyon lira ücret alıyor. Sokaktaki seyyar satıcı dahi bu ücretin çok fazlasını kazanıyor. Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle vatandaş hasta bile olsa gelip muayene olmuyor. Hasta insan çok, fakat muayenehanelere gelen hasta sayısında büyük bir azalma var. Çoğu hekim hiç bir hasta gelmeden muayenehanesini kapatıp gidiyor. Hastalarla hekimler arasındaki güven bağının yeniden oluşturulması lazım. Hekim hastaları bir müşteri değil, hizmet vereceği kişi olarak görmeli. Hastalar da hekimlere güvenmeli” diye konuştu.

Hekimlikte muayene ücretinin en alt düzeyde olması için başvuruda bulunduklarını söyleyen Özgün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hastalar zaten ekonomik yokluktan dolayı doktora gelemiyor. Biz de hastaların daha zor duruma düşmesini önlemek için Türk Tabipler Birliği’ne müracaatta bulunduk. Yapılacak artışın asgari oranda kalmasını istedik. Ayrıca koruyucu hekimliğe de önem veriyoruz. İnsanlar hasta olduktan sonra tedavisi zor ve pahalıdır. Bu nedenle koruyucu hekimlik bilinci topluma kazandırılmalı.”

Hekimlerin bilimleriyle halka hizmet veren birimler olduğunu, bu nedenle Oda olarak bilimsel eğitime çok büyük önem verdiklerini belirten Özgün, “Türkiye genelinde çeşitli üniversitelerde ve hastanelerde görevli birçok hekimi Gaziantep’e davet ederek, eğitici seminerler veriyoruz. Pratisyen hekim kurulunu kurduk. Çalışanlara kendi işyerlerinde hizmet vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’de bulunan 54 hekim Odasından sadece Gaziantep’te öğrencilere burs vererek bir ilke imza attık. Meslek etiğine uymayan, yanlışlar yapan hekimlere uyarılarda bulunmak üzere etik kurulu kurduk. Bu yanlışların en asgariye indirilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *