ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Doğal zenginliklerimiz ekonomik zenginliğe dönüştürülmeli

Doğal zenginliklerimiz ekonomik zenginliğe dönüştürülmeli
YAYINLAMA: 05 Eylül 2021 / 17.03
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2021 / 17.03
Türkiye’nin tarım alanında yapması gereken en önemli işin, var olan doğal zenginlikleri ekonomik zenginliğe dönüştürme olduğuna dikkat çeken ziraatçılar, bunun için belli bir programın hazırlanarak uygulamaya konulmasının şart olduğunu savundu.

Tarımın giderek yok olduğu, tarımla uğraşanların sayısının hızla azaldığını ifade eden Ziraatçılar Odası Başkanı Zihni Kepkep, tarımda ithalatçı ülke konumuna gelindiğine dikkat çekti. Devletin bugüne kadar süren yanlış politikalara artık bir son vermesi ve taran sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıdan derhal kurtarılması gerektiğini söyleyen Kepkep şunları söyledi: “Devlet, oluşturduğu tarım politikası ile ülke çapında ürün deseni tesisini öngörmeli. Bu ürün tesisinde ürün bazında ülke ihtiyacı ve dış satım kapasitesi tespit edilerek üretim miktarı ihtiyacı belirlenmeli. Bu ihtiyaca -göre ürün desenin de ürün bazında arazi kullanımı tespit edilmeli. Ülke çapında ürün deseni belirlenmedikten sonrada bu ürün desenini gerçekleşmesi de devletin tarıma dönük uygulama ve desteklemeleri yardımları (kredi anlamında) yaptıran gücü olarak görev görmelidir.”

Kullanılacak iş makinasından gübre, tohum ve toprağın durumu gibi pek çok konuda çiftçinin eğitime ihtiyacı olduğunu savunan Kep-kep, “Örneğin bugün Avrupa’da fidanlar makina ile dikilirken, Türkiye’de halen elle dikiliyor. Kullanılan gübrenin içerisindeki aktif maddeler gübre torbasının üzerinde yazılı olmalıdır, fakat kimse buna bakmıyor. Yine verimli bir tarım yapabilmek için tüm bu imkanların çiftçiye sağlanması, ürün bazında rakip ülkelerdeki üretimin eşdeğer rakip ülkeler seviyesine çıkarılması gerek. Enerji fiyatı rakip ülkelerin seviyesine çekilmeli” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *