ANASAYFA arrow right Yaşam

Doğal kaynaklar geleceğe adım adım taşınıyor

Doğal kaynaklar geleceğe adım adım taşınıyor
YAYINLAMA: 24 Haziran 2020 / 16.20
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2020 / 16.20

İklim değişikliği, karbon salınımının artması gibi gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve GAP Bölgesinde doğal kaynakların daha etkin kullanımının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Özellikle tarımsal sulama; tarım alanlarının verimliliğinin artırılmasında, ekonomik ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı büyümenin hızlandırılmasında ve toplumsal refahın yayılmasında önemli bir etkendir.

Bu gerekçelerle; stratejik öneme sahip olan su ve toprak gibi doğal kaynakların, bugünkü ve gelecekteki toplum refahı açısından adil ve paylaşımcı sürdürülebilirliğinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla GAP İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi işbirliği ile “Şanlıurfa/Yaylak ve Harran Ovasında Sulama Performans Etkisinin Araştırılması Projesi” Aralık 2019 tarihinde uygulamaya konuldu. Proje ile uygulama alanlarında suyun etkin kullanımını sağlamak için sorunların tespiti, buna etki eden faktörlerin belirlenmesi ve geleceğe yönelik öngörülerin ortaya konulmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Projenin ilk altı aylık döneminde proje ekibi oluşturuldu, altyapı ve donanım ihtiyaçları tamamlandı. “Proje Başlangıç Bilgilendirme Toplantısı” ülkemizi de etkileyen pandemi nedeniyle yapılamasa da Proje İlerleme Toplantıları yapılarak; gerekli verilerin toplanmasında ve konuya ilişkin akademik çalışmaların derlenmesinde önemli bir yol kat edildi.

Projeye ilişkin 2. Ara Değerlendirme Toplantısı, 18 Haziran 2020 tarihinde GAP Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdürü Hasan KILIÇ başkanlığında yapıldı. Toplantıda, mevcut durum değerlendirilerek; önümüzdeki 3 aylık çalışma programı gözden geçirildi.

Projenin 3. Ara döneminde (Temmuz-Eylül 2020) saha çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülecektir. Saha çalışmaları kapsamında, öncelikle ilgili kurum ve kuruluşlar ile sulama birlikleri ziyaret edilecek; odak grup görüşmeleri ve çiftçi anketleri yapılacaktır.

Projenin, etkin bir koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütülmesi ve sonuçlandırılması, ilgili kurumlarımızın katkıları ve destekleri ile olacaktır. Bu katkı ve destekler için GAP İdaresi Başkanlığı olarak şimdiden çok teşekkür ederiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *