ANASAYFA arrow right Yaşam

Doğal alanlarımız hızla yok ediliyor

Doğal alanlarımız hızla yok ediliyor
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2021 / 20.50
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2021 / 20.50

Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, “Ne yazık ki ülkemizde hızla artan ihtiyaca karşılık doğal alanlarımız aynı hızda yok edilmektedir. İklim krizine karşı önümüzdeki çok değil, 20-30 yıllık süreçte hayati öneme sahip olan doğal alanlarımız kısa süreli kazançlar için düşünülmeden ve vahşice yok ediliyor. Tüm kamuoyunun bu iklim krizinin çözümü için kısa, orta ve uzun vadede çözümün en önemli parçalarından birisi olan peyzaj mimarlarına kulak vermesi gerekiyor” diye konuştu.

2020 yılının başından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin, bugüne kadar süregelen alışkanlıklarımızın ve dünyaya karşı tutumumuzun sonucu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özbadem, “Evlerimize kapandığımız bu bir yılı aşkın süreçte öncelikle nüfusun en yoğun olduğu kentlerde yaşayanlar olmak üzere tüm yerleşimlerde peyzaj politikalarının ne denli yetersiz ve yanlış olduğu daha da fark edilir olmuştur. Yanlış kentsel tasarımlar, açık ve yeşil alanların yetersizliği; virüse karşı en etkili mücadele yöntemlerinden olan güneş, temiz hava ve fiziki mesafenin kent içerisinde karşılanamaması sorununu da beraberinde getirmektedir. Böylesi bir durum ise pandemi krizinin derinleşmesine ve kentlerde çok hızlı yayılmasına sebep olmuş ve faturası da herkes için çok ağır oldu” tespitini yaptı.

Yeşil mutabakat metninin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor

Özbadem, yeni bir küresel ve toplumsal krize mahal vermemek ve hazırlıksız yakalanmamak için iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde bir an önce doğru peyzaj politikalarının hayata geçirilmesini istedi. “Planlamadan tasarıma, korumadan onarıma ve peyzaj yönetimine kadar uzanan geniş yelpazede katkısı ve başarısı ispatlanmış bir meslek disiplininin ekolojiye, biyo çeşitliliğe olan katkıları ileride hepimizin en temel ihtiyaçları olan konforlu açık alanlar, içilebilir su, solunabilir hava ve güvenli gıda olarak geri dönecektir. Sadece bu sebepler dahi Peyzaj Mimarlığının ne derece önemli bir bilim alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu amaçla Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin tarafı ve imzacısı olan bir ülke olarak Peyzaj Mimarlığı mesleğine ait yasal ve yönetsel düzenlemelerin derhal tamamlanarak hayata geçirilmesi, yaşanabilir bir dünya için iklim krizine karşı Paris İklim Antlaşmasının imzalanarak gerekliliklerinin yerine getirilmesi, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Yeşil mutabakat metninin’ bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *