ANASAYFA arrow right Sağlık

Diyaliz sertifikası almış tabip dışı tüm Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının hakları korundu

Diyaliz sertifikası almış tabip dışı tüm Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının hakları korundu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Diyaliz sertifikası olan hemşirelerin mağduriyetlerinin giderilmesi üzerine bir açıklama yapan Anadolu Sağlık Sen Genel
Diyaliz sertifikası olan hemşirelerin mağduriyetlerinin giderilmesi üzerine bir açıklama yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, önceki mevzuata göre diyaliz sertifikası olan sağlık çalışanlarının çeşitli mağduriyetler yaşadığına ve bu mağduriyetin giderilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“Akut ve kronik böbrek yetmezliği bulunan hastalarda ve gerekli diğer tıbbi durumlarda diyaliz tedavi yöntemlerini uygulamak, ünite ve merkezde görev alacak sağlık personelinin eğitimi ve sertifikalandırılmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı çeşitli dönemler de, diyaliz hizmetlerinde görevlendirilmek üzere sertifikalı eğitim programları açıyordu. Bu programlara katılarak başarılı olanlar sertifika alıyorlardı. Fakat Bakanlığın Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik de yaptığı bir düzenleme ile elinde sertifikası olan tabip dışı sağlık personelinin diyaliz merkezlerinde görev alması engellendi.
Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesi “Hemşireler için sertifikalı eğitim programları kaldırılmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hemodiyaliz sertifikası almış, geçerli sertifikası olan hemşirelerin tüm hakları saklıdır.” Şeklinde düzenlenen madde nedeniyle Tabip dışı sertifikası olan diğer sağlık çalışanları mağduriyet yaşamaya başladı.
Sağlık Bakanlığı nihayet bu mağduriyeti görerek yeni bir düzenlemeye gitti. Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesi değiştirilerek Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni düzenlemeye göre, 1 Mart 2019 tarihinden önce diyaliz sertifikası almış tabip dışı tüm Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının hakları korundu.
Buna göre Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin geçici 1’nci maddesi aşağıdaki gibi düzenlendi:
“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 1/3/2019 tarihinden önce diyaliz sertifikası almış ve geçerli sertifikası bulunan tabip dışı sağlık meslek mensupları diyaliz hizmetlerinde görevlendirilebilir. Bu sağlık meslek mensuplarının resertifikasyon hakları saklıdır.”
Elinde sertifikası olduğu halde bu birimler de çalıştırılmayan sağlık personelinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi açısından önemli bir düzenlemedir. Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Geçerli sertifikası olan tabip dışı Sağlık Meslek Lisesi mezunlarına da hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *