ANASAYFA arrow right Ekonomi

DİSK’ten TL eylemi: Türk lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz, emeğimiz ucuzluyor

DİSK’ten TL eylemi: Türk lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz, emeğimiz ucuzluyor
YAYINLAMA: 26 Kasım 2021 / 19.49
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 / 19.49
Asgari ücretin net 5 bin 200 TL olmasını talep DİSK, aralarında Ankara ve İstanbul'un da olduğu birçok kentte TL'nin değer kaybını ve hükümetin ekonomik politikalarını protesto etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde "Geçinemiyoruz, artık yeter" sloganıyla başlattığı eylemlere bugün de devam ediyor. İstanbul Kadıköy'de ve Ankara Ulus'taki basın açıklamalarının yanı sıra farklı illerde de eylemler düzenleniyor.İ

DİSK Ankara Ulus Meydanı’nda “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza” sloganıyla eylem yaptı. Eyleme çok sayıda DİSK üyesi işçi katılırken, işçiler adına DİSK Genel Başkan Vekili Remzi Çalışkan açıklama yaptı. Çalışkan’ın açıklaması şöyle:

“Artık yeter diyoruz! Milyonlar işsiz! Hayat pahalılığı, vergiler, zamlar ve faturalar belimizi büküyor. Ülke ekonomisini emeğiyle yaratan biz, çalışan biz, üreten biziz ama geçinemeyen de biziz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz. Adaletsizsiniz! Vergide adalet diyoruz. Çünkü patronlardan daha çok vergi veriyoruz. İşyerlerinden, meydanlardan iktidara sesleniyoruz. Milyonlarca işçi, emekçi, emekli, geçinemeyen, barınamayan ve iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve salgının ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanmak istemiyoruz. Her gün biraz daha yoksullaşmak istemiyoruz.

'AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİN! DÖVİZ KURU ARTTIKÇA İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM GELİYOR'

Ülkeyi yönetenler ‘dövizden size ne, dolarla mı maaş alıyorsunuz?’ diyorlar. Aklımızla dalga geçmeyin! Döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor! Türk lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Ülke kaynakları, ayrıcalıklı 3-5 müteahhite aktarılıyor, döviz endeksli, garantili ihaleler veriliyor. Döviz yükseldikçe, onlar kazanıyor, biz fakirleşiyoruz. Kaybeden biziz! Türk lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz. Emeğimiz ucuzluyor, değersizleşiyor, satın alma gücümüz azalıyor. Ülkeyi yönetenler Türk lirasının değer kaybetmesine ‘kurtuluş savaşı’ diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe, ülkemiz daha da çok kaybediyor, bağımlı hale geliyor. Türkiye, Avrupa'nın en düşük asgari ücretinde Arnavutluk ile yarışıyor. ‘Türk lirası değer kaybedince ücretler azalacak, emek ucuzlayacak ve yabancı sermaye Türkiye'ye akacak’ diyorlar. Yok, öyle yağma! Yabancı sermaye için, petrol kralları, için, bu ülke satılık değil, bu halk satılık değildir, bu ülkenin işçi sınıfı asla satılık değildir. TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgâhını bozacağız!

Ülkemize ve emeğimize sahip çıkma günüdür. Emek, demokrasi ve eşitlik mücadelesini sonuna kadar sürdürmek işçi sınıfının görevidir. TL'nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir. TL'nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır. Belediye şirket işçilerine kadro hakkı verilmeli, ilave tediye ödemeleri derhal yapılmalıdır.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayacağız. Kara kışı, işçi baharına çevireceğiz! Üretimden gelen gücün kullanımı da dâhil olmak üzere demokratik her türlü yöntemle direneceğiz! Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza diyoruz! Demokrasinin, hukukun, adaletin egemen olduğu emeğin Türkiye'si için mücadele etmeye devam edeceğiz.” (ANKA)

DİSK, Kadıköy Beşiktaş İskelesi'nde de eylem yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katılımıyla düzenlenen açıklamada,"Ülkeyi yönetenler paramızın değer kaybetmesiyle övünüp, buna 'Kurtuluş Savaşı diyorlar" ifadeleri kullanıldı.

DİSK, Samsun, Tunceli, Amasya, Artvin, Diyarbakır, Antep, Bursa, Gebze ve Kırklareli'nde de gösteriler yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *