ANASAYFA arrow right Siyaset

DİSK: Parti kapatmayla hangi meselelerin üstü örtülüyor?

DİSK: Parti kapatmayla hangi meselelerin üstü örtülüyor?
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 18.29
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 21.11
Türkiye'nin ekonomik kriz ve pandeminin ağır toplumsal sonuçlarını yaşadığını hatırlatan ve HDP’nin kapatılmak istenmesine tepki gösteren DİSK Başkanı Çerkezoğlu, "HDP'ye oy veren 6 milyon seçmeni cezalandırmak meşru görülmüştür?" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak "Bu ülkenin akla, adalete ve demokrasiye ihtiyacı var" diyerek bir açıklama yayınladı. 

Türkiye'nin ekonomik kriz ve pandeminin ağır toplumsal sonuçlarını yaşadığını hatırlatan Çerkezoğlu özetle şunları söyledi:

"Yurttaşlar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden bu sorunlara çözüm bulmasını beklerken, meclisteki üçüncü büyük parti olan HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava, demokrasimiz ve geleceğimiz açısından ciddi bir kırılma noktasıdır.

"Halkın gündemi ekonomik ve sosyal sorunlar"

"Türkiye'de seçme ve seçilme hakkı sistematik olarak saldırı altındadır. Yakın geçmişten başlarsak, İstanbul yerel seçimlerinin sudan bahanelerle tekrar edilmesi, yerel seçimlerin ardından 50'nin üzerinde seçilmiş belediye başkanının yerine kayyım atanması ve bugün bir tweet attığı için seçilmiş bir milletvekilinin TBMM'den atılmaya kalkışılması, seçme ve seçilme hakkına yönelik tehlikenin boyutlarını göstermektedir.

"Bugün halkımızın 'parti kapatma' diye bir gündemi yoktur. Ülkemiz bir dizi ekonomik ve sosyal sorunla uğraşırken, Covid-19 salgını yeniden yükselişe geçerken, iktidarın ısrarla parti kapatma gündemini dayatmasının akıl ile, adalet ile, demokrasi ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Kapanan işyerlerine, umut kapısı kalmadığı için iş aramaktan bile vazgeçen milyonlara, rekorlar kıran işsizliğe, aşılamanın durma noktasına gelmesine, salgının tırmanışına çözüm bulamayanlar "parti kapatma" ile hangi meselelerin üstünü kapatmayı hedeflemektedir?

"Partileri kapatarak bir siyasi harekete son verilemeyeceğini, aksine kapatılan her partiden sonra genellikle o siyasi hareketlerin daha da büyüdüğünü aklı ve tarih bilinci olan herkes defalarca görmüştür.

"6 milyon seçmeni cezalandırmak"

"Parti kapatmak akla olduğu kadar adalete ve demokrasiye karşı da bir eylemdir. Demokrasinin yerleşik evrensel ilkelerine uyumlu olmayan bir yöntemdir. Evrensel ilkeler bir yana, bizzat bu ülkenin Cumhurbaşkanı, bundan tam 6 yıl önce partilerin kapatılmasıyla esas olarak o partilere oy verenlerin cezalandırıldığını, parti kapatmanın teklif dahi edilmemesi gerektiğini söylemiştir. 6 yılda ne olmuştur da bugün HDP'ye oy veren 6 milyon seçmeni cezalandırmak meşru görülmüştür? 6 milyon seçmeni cezalandırmak, o seçmenler ve onların bugün oy kullanamayan çocuklarına reva görülen adaletsizlik nasıl açıklanacaktır?

Unutulmamalıdır ki, demokrasi ve adalet herkese gereklidir. Bugün siyasi ikballeri için demokrasi ve hukukun altını oyanlar da bir gün demokrasi ve hukuka fazlasıyla ihtiyaç duyacaktır.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *