ANASAYFA arrow right Ekonomi

DİSK-AR: 2.6 milyon emekli ayda 763 TL'yle yaşıyor

DİSK-AR: 2.6 milyon emekli ayda 763 TL'yle yaşıyor
YAYINLAMA: 21 Ekim 2020 / 20.29
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2020 / 20.59
DİSK-AR'ın hazırladığı rapora göre 13.2 milyon emekliden sadece yüzde 19’u kadın. Ayrıca 8 milyona yakın emekli asgari ücretin altında maaş alıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR), hazırladığı "Türkiye'de Emeklilerin Durumu ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Gerçeği” raporu, DİSK üyelerinin İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği eylemle kamuoyuna duyuruldu.

Burada, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun açıkladığı rapor sayısı 13.2 milyonu aşkın emekli ve hak sahipleriyle, emekli olmak için yaş kısıtını bekleyen geniş bir kesimin durumunu analiz ediyor.

Rapora göre Türkiye'de 2.6 milyon emekli ayda 763 TL ile geçinmeye çalışıyor ve 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ile 4 milyon civarındaki hak sahibi ciddi geçim sıkıntıları yaşıyor.

Rapordan veriler şöyle: 

Türkiye’de 13,2 milyon emekli ve hak sahibi var. Emekliler ve hak sahipleri işçilerden sonra çalışma yaşamının en büyük sosyal grubu.

Yaşlılık aylığı alan (emekli) sigortalıların sayısı 9 milyon 90 bin, ölen sigortalıların hak sahiplerinin (dul ve yetim) sayısı 3,8 milyon.

Emeklilerin sadece yüzde 19'u kadın

Meclise sunulan yeni torba yasa teklifi çalışan emeklileri ve Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) olumsuz etkileyecek. EYT’liler ve çalışan emeklileri daha güvencesiz çalışacak. Kıdem tazminatları ve iş güvenceleri ortadan kalkacak.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği emeklilikte de sürüyor. Kadınlar emeklilik hakkına daha zor erişiyor. İstihdam edilenlerin yüzde 32’si kadınlardan oluşurken, emeklilerin sadece yüzde 19’u kadın.

Türkiye'de emeklilik sonrası ortalama ömür beklentisi Avrupa'nın altında

Türkiye’de emeklilikte ortalama ömür beklentisi 17,6 yıl ile OECD ve Avrupa ortalamasının oldukça altında. Emeklilikte ortalama ömür beklentisi Fransa’da 25 yıl, Yunanistan’da 24 yıl.

Emeklilerin yüzde 47'si çalışıyor

4,3 milyon (emeklilerin yüzde 47’si) emekli ya çalışmakta ya da iş aramakta. Çalışma hayatındaki emekli oranı 2002’de yüzde 36 idi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *