ANASAYFA arrow right Siyaset

"Diplomasi fırsatı değerlendirilmeli"

"Diplomasi fırsatı değerlendirilmeli"
YAYINLAMA: 23 Eylül 2020 / 16.36
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2020 / 16.36
Bir saati aşkın konuştular. Doğu Akdeniz ve Libya sorunlarının iki ülke arasındaki ilişkiyi germesinin ardından Fransa ve Türkiye cumhurbaşkanları bir saati aşkın telefon konuşmasında aylardır ilk kez gündem maddelerini tartıştı.

Doğu Akdeniz gerilimi sırasında karşılıklı sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün akşam kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bir saatten uzun sürdüğü kaydedilen görüşmede iki ülke arasındaki söylemlere konu olan Doğu Akdeniz, Libya, Suriye'deki durum, ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkileri gibi konular ele alındı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron'dan gelen talep üzerine gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Akdeniz'deki gerginliğin sebebinin Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin bölgedeki meşru haklarının yok sayılması olduğunu" vurguladı.

Erdoğan ayrıca "Fransa'nın Yunanistan ve Rum kesiminin gerginliği tırmandıran maksimalist iddia ve adımlarını desteklemesine anlam veremediğini" belirttiği bildirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin kimsenin hakkında gözü olmadığını ancak kendi haklarını da kimseye yedirmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman olduğu gibi bugün de sorunların çözümü için diyalog ve işbirliğini savunduklarını ifade etti.

"Tansiyonu düşürmek için diplomasi fırsatlarının değerlendirilmesi ve sürdürülebilir müzakere süreçlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm sorunları masada konuşmak ve çözmek istediklerini dile getirdi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Fransa'dan da sağduyulu ve yapıcı bir tutum beklediklerini ifade ederek, Türkiye-Fransa arasında istişare ve iletişim mekanizmasının sürekli olarak işletilmesinde fayda gördüğünü kaydetti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Liderler Zirvesi'nden Türkiye'ye ilişkin yapıcı diyalog ve işbirliğini teşvik eden bir yaklaşımın çıkmasının da bölgesel meselelerin çözüm imkanları açısından önemli olduğunu belirtti."

Elysee: Gerilimi kışkırtan eylemlerden kaçının

Görüşme sonrasında Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada da, görüşmenin bir saatten uzun sürdüğü belirtilerek, şunlar söylendi: "Cumhurbaşkanı, Yunanistan ile Türkiye arasındaki farklılıklar üzerine keşif görüşmelerinin başlamasını memnuniyetle karşıladı. Bu diyaloğun gerilimi azaltmak ve gerginliğin kalıcı olarak hafifletilmesi için iyi niyetle yürütüleceğini dilediğini söyledi.

"Aynı ruhla benzer bir diyaloğun Türkiye tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti ile kabul edilmesi çağrısında bulundu..

"Cumhurbaşkanı (Macron), bu bağlamda, Türkiye'yi AB üye devletlerinin egemenliğine ve uluslararası hukuka tam olarak saygı göstermeye, gerilimleri kışkırtma ihtimali olan her türlü yeni tek taraflı eylemden kaçınmaya ve Akdeniz'de bir barış ve işbirliği alanının inşası için harekete geçmeye çağırdı."

Fransa Cumhurbaşkanı'nın, BM tarafından tanımlanan çerçeve içinde, Libya'daki silah ambargosuna ve Suriye'deki müttefiklerinin güvenlik çıkarlarına tam olarak saygı gösterme çağrısında bulunduğu da belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'na seslendiği konuşmasında da, Libya'da komşu ülkelerin bir araya gelmesini içeren yeni bir konferans önermişti.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *