ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dijital Tarım Pazarı ile aracı ortadan kalkacak, kazanan çiftçi olacak

Dijital Tarım Pazarı ile aracı ortadan kalkacak, kazanan çiftçi olacak
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2020 / 21.53
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Pazarı’ Gaziantep’te de başlıyor. Dijital Tarım Pazarı sayesinde üreticiler, ürünlerini hiçbir aracı olmadan direkt satma imkanına sahip olacak.

Düzenlediği basın toplantısında ‘Dijital Tarım Pazarı’ hakkında bilgi veren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, pazarda tüm tarımsal ürünlerin satılabileceğini vurgularken, “Çiftçinin sırtından birçok aracı para kazanıyordu. Fakat ‘Dijital Tarım Pazarı’ hayata geçtiğinde aracılar ortadan kalkacak, kazanan çiftçi olacak” dedi.

Projemizin merkezinde, çiftçilerimiz ve üreticilerimiz bulunuyor

Şehitkamil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, “Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde oluşturulan DİTAP sayesinde üreticimizin ürününü değer fiyattan satıp kazancını artırmasına, tüketicimizin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına olanak sağlıyoruz. Sanayicimizin de uygun fiyatla ham maddeye ulaşmasına imkan veriyoruz. Şüphesiz, tüm çalışmalarımızda olduğu gibi bu projemizin de merkezinde, çiftçilerimiz, üreticilerimiz bulunmaktadır. Yani bu reformun öznesi, çiftçimizdir.   Tarım sektörümüzde yer alan üretici, birlik, sanayici, banka ve diğer tüm paydaşları DİTAP platformunda bir araya getirerek, online bir pazarlama fırsatı sunuyoruz.  İlçemizdeki tarımsal üreticilerimizi , tarımsal ürünlere ihtiyaç duyan esnaf ve tarımsal hammadde kullanan sanayicilerimizi DİTAP projesi kapsamında oluşturulan https://ditap.gov.tr/ adresine girerek kayıt olmaya davet ediyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Kazanan aracı değil, çiftçi olacak

Çiftçi Kayıt Belgesine sahip tüm çiftçilerin bu pazara kayıt olacağını belirten Yiğit, “Çiftçilerimiz ürünlerini dijital pazar sayesinde sergileyerek, satabilecek. Dolayısıyla kazanan aracılar değil, çiftçi olacak. Bir ürün tarladan çok ucuza satılıyor, fakat aracılardan dolayı ürün tüketicilere gelene kadar pahalılaşıyor. O nedenle üretenler para kazanmalı, tüketiciler ise ucuz tüketsin” ifadelerini kullandı.

Dijital Tarım Pazarı’nda tarımsal ürünlerin tamamının satılabilecek

Dijital Tarım Pazarı’nda tarımsal ürünlerin tamamının satılabileceğini kaydeden Başkan Yiğit, “Bu Pazar ile talep sahibinin fiyat dalgalanmasından korunması, istenen ürünü, istenilen kalitede bulma imkanı, uluslararası, pazarlara açılım, finansman kaynaklarına ulaşım olanağı, istenen ürünü, istenilen şartlarda ürettirebilme şansı, sadece işletmelerimizin bulunduğu yerde değil, Türkiye’nin her yerinde sözleşmeli üretim yapabilme fırsatı ve tedarik zincirini daha efektif olarak planlayabilme olanağı gibi avantajları bulunuyor” şeklinde konuştu.

Fıstık fiyatlarının aşağıya düşmemesi ve taban fiyat oluşması lazım

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, buğday ve arpa rekoltelerinin çiftçileri memnun ettiğini ifade ederken, konuşmasına şöyle devam etti: “Hem rekolte hem de fiyat bakımından memnunuz. Yakın zamanda fıstık hasadı başlayacak ve Gaziantep çiftçisinin yüzde 80 geliri fıstıktır. Üretici her sene değil, iki senede bir ürün alıyor. Çünkü fıstıkta bir sene var yılı diğer sene yok yılı var. Ağaçların büyütülmesi büyük özen istiyor. Bakımı ve diğer girdi fiyatları çok yüksek. O nedenle fiyatların bu sene aşağıya düşmemesi ve taban fiyat oluşması lazım.”  Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *