ANASAYFA arrow right Yaşam

Dijital cihazlarla çocuğun temasını olabildiğince kısıtlamak gerekiyor

YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 20.45
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 20.45
Pandemi döneminde ve sonrasında teknolojik cihazların daha sık kullanılmaya başlanması üzerine çocuklardaki birçok göz hastalığında artış olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülay Arıcı, ara tatile girecek çocukların ailelerine tavsiyelerde bulundu.

Çocukların gözlerinde bir sıkıntı olduğunu anlayamayabileceğinin altını çizen Dr. Arıcı, “Dijital cihazlarla çocuğun temasını olabildiğince kısıtlamak gerekiyor. Çocuklar teknolojik cihazlarla gün içinde en fazla 1-1,5 saat vakit geçirmeli” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2019 yılında yayınladığı Dünya Görme Raporu’na göre, küresel olarak en az 2,2 milyar insanın görme engelli (görme bozukluğu veya kaybı) olduğu ve 1 milyardan fazla görme engelli insanın tedavi ile sağlığına kavuşabileceği, diğer 1 milyar insanın ise sorununa henüz müdahale bile edilmediği ortaya kondu.

Pandemiden sonra göz hastalıklarındaki artışa dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülay Arıcı, pandemi sürecinin herkesi etkilediğini ama çocuklardaki etkisinin okulların online olmasıyla birlikte farklı bir boyuta geldiğini söyledi. 

Pandemi döneminde sadece çocukların değil erişkinlerin de çok olumsuz etkilendiğini ama özellikle çocukların eve bağımlı hale geldiğini vurgulayan Op. Dr. Tülay Arıcı, “Eğitim online sürdürüldü ve bu süreç bir alışkanlık olarak maalesef sonrasında devam etti. Bunun çocuk göz sağlığına etkileri nasıl oldu diye sorarsanız miyop hastalığında oldukça artış görüldüğünü söyleyebiliriz. Dijital cihazlara yakın çalışmak, onlara çok fazla bakıyor olmak miyop hastalığının yaygınlaşmasına neden oldu. Ayrıca kaymalar, gizli kaymalar, şaşılıklar da bu süreçten çok olumsuz etkilendi. Bir yere çok uzun süre dikkatli bakmak gözyaşının buharlaşmasına, buharlaşma da gözde kuruluğu ve buna bağlı yanma ve batma şikâyetlerine evirildi.  Ayrıca çocuklarda göz kırpma refleksi gibi birtakım tiklerin oluşmasına da sebebiyet verdi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *