ANASAYFA arrow right Yaşam

Devletin sorumluluğu test sayısını artırmak

Devletin sorumluluğu test sayısını artırmak
YAYINLAMA: 15 Şubat 2021 / 20.41
GÜNCELLEME: 15 Şubat 2021 / 21.10
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Gaziantep’te vaka artışının görülmediğini söyledi

Başkan Tarla, “Geçen haftalarda artış oldu, fakat yüksek bir noktaya gelmedi. Test sayılarının ne durumda olduğunu bilmiyoruz. İnsanlar da test yaptırmama yönünde eğilim arttı gibi görünüyor. Dolayısıyla test sayısını artırırsak, bulaşın önüne geçmiş oluruz. İnsanlar, vakalar düşünce rahatladılar, lakin test sayını tekrar gündemimize almamız lazım. Devletin sorumluluğu test sayısını artırmak, ulaşılabilirliğini sağlamak vatandaşında sorumluluğu da test yaptırması” şeklinde açıklamada bulundu.

Toplumun yüzde 70’i aşılanmadan bu salgından kurtulamayız

Nüfusun yüzde 60-70’inin aşılanması, bunun içinde büyük aşı kampanyası düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Aşı tereddüdü ve aşı reddi olmaması için şeffaf olunmalı. Aşıya dair tüm bilgileri vermemiz ve halka açık hale getirmeliyiz. Toplumun yüzde 70’i aşılanmadığı sürece bu salgından kurtulamayız” tespitini yaptı.

Koronavirüsün 70’e yakın mutasyon geçirdiğini anlatan Tarla, “Önemli olan virüsün mutasyon geçirdiğinde bulaştırıcılığı, ölümcül olma durumu ve tedaviye yanıt verip vermediği. Şu ana kadar mutasyona uğramış virüsün bulaştırıcılığının yüksek olduğunu biliyoruz. İki ay önce Gaziantep’te mutasyonlu virüs olduğu söylendi, ancak daha sonra kentte olmadığı yönünde bir açıklama yapıldı. Her zaman istediğimiz, bilginin insanlara verilmesidir, bilgi saklanmamalı. Çünkü ne kadar doğru bilgi verirseniz, insanların güveni artar ve güven ilaca, tedaviye ve karantinaya uyumu sağlar” dedi.

182’ye ulaşamayan vatandaş aşı için randevu alamıyor

Tarla, Koronavirüs aşısının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastanelere ve Aile Sağlığı Merkezlerine dağıtıldığının altını çizerken, “182’ye ulaşamayan vatandaş aşı için randevu alamıyor, E-nabız tıkanınca yine randevu alamadılar. Aile hekimleri kendi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ni oluşturdu, fakat Sağlık Bakanlığı 5’er dakikalık arayla randevu oluşturdu. Hastanelerde belli odalar aşı için ayarlandı, ama aile sağlık merkezlerindeki fiziki koşullar uygun olmadığı gibi koruyucu hizmet veriliyor. Aynı hemşire ve doktor hem bebek hem erişkin hem de covid-19 aşılaması yapıyor. Bir doktor veya hemşire covid-19 aşılaması mı yoksa koruyucu hekimlik mi yapacak. Hepsini aynı saatte ve aynı mekanda yapmaya çalışılınca sistem tıkanıyor” diye konuşma yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *